NYTT ÅR!

FÖRNYA DITT MEDLEMSKAP ELLER BLI NY MEDLEM OM DU ÄNNU INTE ÄR DET!

Kärnkraften blir en viktig valfråga under det kommande året, det märks redan.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft vill vara den kärnkraftskritiska och sakliga rösten i Värmland och tänker inte ligga på sofflocket. Fyra riksdagspartier driver på för nya kärnkraftverk, som i bästa fall skulle kunna bli färdiga om 20 år, i stället för att vidta nödvändiga åtgärder för klimatomställningen. Du som är medlem: förnya ditt medlemskap 2022 och du som ännu inte är

medlem – bli det! Vi brukar skicka påminnelsebrev fram på vårkanten till medlemmar som glömt att betala, responsen brukar vara stor, men nu har portot för brev höjts igen, och det vore önskvärt att alla som vill betalar sin medlemsavgift, så sparar vi 13% som annars skulle gå till porto! Se info längst ner i Nyhetsbrevet! Fler medlemmar ger tyngd i diskussionerna.

VMKs MEDLEMMAR DEBATTERAR I LOKALPRESSEN

Kärnkraftsförespråkarna är på frammarsch och bl a Svenskt Näringsliv och de politiska partierna på högerkanten framför offensivt sina åsikter. De vill att Sverige ska ha som mål att elproduktionen ska vara fossilfri numera och inte förnybar som förut. Förespråkarna betraktar alltså kärnkraften som fossilfri.

Betecknande är att man aldrig någonsin talar om risker, kostnader, tiden det tar att bygga nytt eller hur långt ifrån förverkligandet av nya generationer utvecklingen i själva verket är. Ett huvudargument brukar vara att regeringen har stängt fullt fungerande kärnkraftverk i förtid, när företagen själva säger att de stängts på grund av bristande lönsamhet. Den senaste tiden har två

av VmKs medlemmar givit sig in i diskussionen.

Den 18 januari har Lars Thunberg en replik på debattsidan i Nya Wermlandstidningen;

.. och den 10 januari hade Wolfgang Ranke följande inlägg i Värmlands Folkblad;

RIKSGÄLDEN: KOSTNADERNA FÖR FÖRVARING AV KÄRNAVFALL UNDERSKATTAS

Lyssna på Vetenskapsradion på djupet, tisdag den 18 januari! Riksgälden har granskat SKBs (Svensk Kärnbränslehantering) beräkningar av kostnaderna för det tilltänkta slutförvaret. När Sveriges Radio gjorde det granskande programmet Atomnotan 2013, beräknade SKB kostnaderna till 110 miljarder. Nu anger de 147 miljarder, men Riksgälden anser att detta är alldeles för lite. Om projektet blir av, blir det det största byggprojektet någonsin i Sverige, omfattande ett absolut livsfarligt material och kommer att pågå i över 100 år. Stora byggförehavanden blir alltid dyrare än beräknat och SKB har inte tagit höjd för oförutsedda händelser.

Riksgälden kräver att avgiften till kärnavfallsfonden måste höjas rejält och då blir det en större kostnad än den omtalade effektskatten som togs bort 2018. Alternativt att man lämnar över notan till framtidens skattebetalare – denna risk finns alltid, oavsett hur hög avgiften än kommer att bli. Ett mycket informativt program, där också Johan Swahn, från Miljörörelsens kärnavfallsgranskning MKG, medverkar. Han föreläste också för några år sedan hos oss.

https://sverigesradio.se/avsnitt/springnota-for-karnkraftens-kostnader-har-risken-minskat-for-det

Läs nyhetsbrevet i sin helhet här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2022/01/Nyhetsbrev-2022-01-19.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.