Artiklar

Ett urval av artiklar som har att göra med vår verksamhet.


 

vf

2017-12-06
Wolfgang Ranke
Kärnkraften kan lätt ersättas!
”I sin insändare i VF 28 november bekymrar sig Claes-Henrik Engström för att industrin, om inte kärnkraft finns kvar, kan stå utan el en kall, mörk och vindstilla vinterdag då solpaneler och vindkraftverk inte kan leverera.”
”Framtidens el kommer från förnybara källor som vatten, vind, sol och biomassa. Dit fokuseras en stor del av dagens forskning och utvecklingen är häpnadsväckande.”


2017-03-11
Therese Thorén
Demonstrerade mot kärnkraft

”Under lördagen hölls en manifestation mot kärnkraft i Karlstad, eftersom det då var sex år på dagen sedan den stora kärnkraftsolyckan skedde i Fukushima i Japan.”


2017-03-09
Ingrid Ranke

Stoppa högrisk­projektet vid Östersjön
”Så sent som i december nekade Gotland en förfrågan från ryska bolag om att få låna Slite hamn som bas för gasledningsbygget Nord Stream 2. Man hänvisade då till den förhöjda säkerhetsrisken om Ryssland får operera fritt nära svenska vatten. I Karlshamn sade man ja till samma fråga.”


2015-03-15
Björn Lidberg
Bort med alltihop
”I onsdags var det fyra år sedan tsunamin i Japan orsakade kärnkraftskatastrofen i Fukushima. På lördagen hölls den årliga manifestationen mot kärnkraft till dess minne i Karlstad. Det bjöds på tal, poesi och kärnkraftstårta.”


2014-03-14
Bernhard Kuehn &
Liv Jofjell
Tre år efter Fukushima – dags att skrota kärnkraften
”Det är nu tre år sedan kärnkraftskatastrofen i Fukushima i Japan tog sin början. Härdsmältorna pågår – ingen vet hur det egentligen ser ut inne i de förolyckade reaktorerna. Dagligen fylls tonvis med högradioaktivt kylvatten i snabbtillverkade plastcontainrar. Vad som ska hända med dem vet ingen.”


2012-03-12
Sven L-O Johansson
sven.johansson@vf.se
Manifestation mot kärnkraft (VF)
”Jämnt ett år efter kärnkraftshaveriet i japanska Fukushima vaknade kärnkraftsmotståndet till liv också i Värmland. Föreningen Värmland mot Kärnkraft lockade på lördagen cirka 150 personer till Soltorget i Karlstad för att lyssna på tal, skriva på namnlistor – och minska antalet kärnkraftverk i världen genom att äta upp reaktorformade (kärn)bakverk.”


gifimage

2017-04-11
Liv Jofjell & Gunilla Tågmark
Finskt Beroende av Rysk Kärnkraft
Över hela världen bedriver Rosatom denna aggressiva marknadsföring med lånegarantier för byggandet av kärnkraftverk som för lång tid skapar ett beroende av Ryssland hos de länder som ingår dessa avtal, skriver Liv Jofjell och Gunilla Tågmark.


2017-03-21

Liv Jofjell
Sätt fart på energiomställningen – kärnkraften är bromsklossen
”Så länge det gamla och det nya systemet kör parallellt och det blir överproduktion, måste stöd finnas för att ett stabilt förnybart system ska kunna finnas på plats när kärnkraften går i graven, skriver Liv Jofjell.”


2017-03-11

Anna Sims
Atomkraft nej tack åter aktuell
”Årsdagen av kärnkraftskatastrofen i japanska Fukushima uppmärksammas återkommande med en manifestation. I centrala Karlstad hölls tal och bjöds på tårta och garanterat kärnfri energi. ”


2015-03-15
Smaskar i sig kärnkraftverk
”Poeten Bengt Berg och Liv Jofjell från föreningen Värmland mot kärnkraft var några av alla medverkande vid en manifestation på Soltorget på årsdagen av kärnkraftskatastrofen i Fukushima, Japan.”


2014-03-14
Bernhard Kuehn &
Liv Jofjell
Har vi lärt oss något efter tre år?
”Det pågår en enormt framgångsrik utveckling av teknik för förnybar energi i hela världen, även i Sverige, men trots detta försöker starka lobbygrupper driva igenom att ny kärnkraft ska få byggas, skriver Bernhard Kuehn och Liv Jofjell.”


2013-03-09
Stina Bergström (MP)
Manifestation mot kärnkraft (NWT)
”Igår arrangerade Värmland mot kärnkraft, tillsammans med bl a MP, V  och Socialdemokrater för fred och solidaritet, en manifestation till åminnelse av kärnkraftolyckan i Japan.”


2012-03-12
Ola Bjärnek
ola.bjarnek@nwt.se
http://nwt.se/karlstad/article1071069.ece


 SVT - Logga

2017-03-11
Sebastian Mårtensson
sebastian.martensson@svt.se
Protesterar mot kärnkraft – sex år efter Fukushimakatastrofen
”På dagen för sex år sedan drabbades Japan av en omfattande jordbävningen, och kärnkraftverket i Fukushima skadades så pass allvarligt att reaktorer exploderade. I dag manifesterar grupper mot kärnkraft i Karlstad.”


2016-03-12

maria.dahlqvist@svt.se
Aktion Mot Kärnkraft
Idag genomförde ”Föreningen Värmland mot kärnkraft” en plakataktion på Soltorget i Karlstad för att påminna om femårsdagen av kärnkraftsolyckan i Fukushima.”


2014-06-30
Freja Salö
freja.salo@svt.se
Partigrillen: Michael Arthursson (C)

Centerpartiets partisekreterare, Michael Arthursson, grillas av Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen, Susanna Holzer, TCO, och Liv Jofjell, Föreningen Värmland mot Kärnkraft. De tre grillarna har vardera fyra minuter på sig att försöka få svar på sina frågor.”


Sveriges Radio - Logga


2014-03-13
P4 Värmland
Eftermiddag i P4 Värmland

Hela sändningen är 166 minuter lång. Vårt inslag börjar vid 2 timmar och 17 minuter


Miljomagasinet - Logga


2014-10-24
Ingrid Ranke
Inte en lugn minut för atomindustrin
” -Lägg ner på direkten – annars smäller det. Begrips?- står det på en banderoll på antiatomlägret i Kiel. På en annan står ”Atomkraft är dödligt.” Jag vet alltså att jag har hamnat rätt när jag kommer ner på den äng där ett tältläger är på väg att byggas upp för att människor under en vecka i augusti ska kunna mötas och göra motstånd mot kärnkraft.”


Ung Press - Logga


2014-07-02
Adam Kedert
”Atomkraft? Nej tack!” – Intervju med Ingrid Ranke
”Här i Almedalen finns det ett par aktörer som argumenterar mot vissa typer av energikällor. En av dessa är ”Atomkraft? Nej tack.” Vi har intervjuat Ingrid Ranke, styrelsemedlem i föreningen Värmland mot Kärnkraft, om kampanjen.”