Almedalsveckan

2021-07-03

Hej kärnkraftsmotståndare,

Det finns fortfarande många som tror på kärnkraften som räddare av klimatet och elförsörjningen. Fyra av riksdagspartierna ansluter sig till den tron. Det behövs en folkbildningsinsats kring kärnkraften. Passa på att lyssna på kunniga experter!

KÄRNKRAFTSSEMINARIUM TISDAG DEN 6 JULI

Almedalsveckan har aldrig bara varit ett politikerjippo, utan framför allt ett demokratiforum, där aktuella samhällsfrågor diskuteras och mängder av organisationer, företag, forskare och andra experter deltar. Liksom förra året blir Almedalsveckan digital, med möjlighet för var och en att delta hemifrån. Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen ordnar ett seminarium, där också VmKs Wolfgang Ranke är en av föreläsarna. Olika aspekter av kärnkraften och dess konsekvenser granskas i fem korta föreläsningar med diskussion, allt mellan kl 14.00 och 15.30.

1. Kärnkraftens och alternativens framtid. Tomas Kåberger

2. Har alla glömt kärnkraftens ”osannolika” risker? Lars Broman

3. Kärnavfallet – ett globalt problem för dagen och all framtid. Johan Swahn

4. Drömmen om små söta och billiga atomreaktorer. Wolfgang Ranke

5. Kärnkraften och dess siamesiska tvilling, kärnvapen. Maj Wechselmann Tidsplan för kärnkraftsseminariet Almedalsveckan 6 juli kl 14.00 – 15.30 Länk till program; https://program.almedalsveckan.info/event/view/61349

Där kan du få mer information om programmet och kan klicka på länken längst ner under rubriken ”Tillgänglighet” för att logga in och delta.

GIVANDE PICKNICKTRÄFF I STADSTRÄDGÅRDEN

Trots att det vackra sommarvädret avbröts av regn under de timmar vi hade aviserat vår picknickträff, infann sig 11 personer och vi hittade ett tak med gott om plats för alla med avstånd. Vi samlade på oss kunskap om sk SMR – ”small modular reactors”, guidade av Wolfgang Ranke, som vid det här laget hunnit bli väl påläst. Man kan säga att SMR är kärnkraftslobbyns försök att få nya skattepengar till en teknik som hittills varit dyr, tagit lång tid och varit behäftad med stora risker och problem, så att privata investerare inte är intresserade. De framställs som något som redan finns och att det bara handlar om att politiken måste fatta beslut om deras införande.
I själva verket finns de fortfarande på ritbordet och i några länder har man påbörjat en tillståndsprocess. De beräknas bli billiga först vid serietillverkning av ca 3 000 reaktorer. Även en liten reaktor kräver samma säkerhet som en stor och åtgärder kring bränsle och avfall är desamma. Antalet säkerhetsklassade transporter skulle öka, liksom risken för att radioaktivt material hamnar i orätta händer. Följ seminariet i Almedalen för att få veta mer.

KÄRNKRAFTENS ROLL I KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Vetenskapsradions miljöprogram Klotet hade för en tid sedan ett informativt program om olika länders syn på kärnkraftens roll i klimatomställningen. Tyskland satsar på förnybart och skrotar både kärnkraft och kolkraft. Polen vill byta ut kolkraftverken mot kärnkraft. Frankrike och Storbritannien håller fast vid sin kärnkraft men dras med gamla, allt opålitligare reaktorer, liksom skenande kostnader och långa förseningar av de få som håller på att byggas.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1731522

BLI MEDLEM I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT!

Kärnkraften är ett politiskt slagträ just nu. Vi vill vara den kärnkraftskritiska och sakliga rösten i Värmland.  Vår motkraft finns i fyra riksdagspartier som slentrianmässigt accepterar eller aktivt driver på för nya kärnkraftverk. Vi hoppas du som ännu inte är medlem vill bli det.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr.

Betala till föreningens bankgiro, glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till;

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se.

Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

 Sommar-
och solhälsningar

Läs Nyhetsbrevet i PDF-format här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2021/07/Nyhetsbrev-2021-07-03.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.