Nyhetsbrev 2023-07-07

Bankgiro 136-8695, Swish 123 630 61 79

2023-07-07

Hej kärnkraftsmotståndare,

Välkomna till nyhetsbrevet alla ni som skrev upp er under senaste torgdagen den 3 juni. Det blev en trevlig dag med många inspirerande samtal och bland annat framförde tre av VmKs medlemmar en egen nyskriven låt med en känga åt regeringens kärnkraftsplaner. Energifrågan engagerar, eftersom den påverkar klimatet och därmed allas vår framtid. Många, bl a vår regering, kallar kärnkraft fossilfri och vill därför satsa på den för att minska klimatpåverkan. Vår analys är att både fysikens lagar och erfarenheter över hela världen visar att kärnkraft är absolut livsfarlig och enormt dyr och att det sedan länge finns bättre och billigare alternativ. Naturskyddsföreningens tidigare ordförande Mikael Karlsson gjorde en gång en talande jämförelse: ”Att satsa på kärnkraft för att rädda klimatet är som att börja röka för att gå ner i vikt.”

Nu tar VmK lite sommarpaus, men fortsätter med Nyhetsbrev när något aktuellt uppkommer. En torgdag är planerad till lördagen den 2 september. Om du skulle vilja samtala kring något speciellt tema, meddela detta genom att svara på detta mejl, så kan vi försöka ordna en träff kring detta till hösten.

ÄNNU DYRARE ATT LAGRA KÄRNKRAFTSAVFALLET

Titta på detta 2 minuter långa inslag från SVTs Rapport härom dagen, den 3 juli. Kärnkraftsavfallet är, som vi vet, dödligt och måste hållas borta från allt levande i 100 000 år. Ingenstans i världen finns ännu någon lösning på vad man ska göra med allt radioaktivt avfall som redan finns. I Sverige finns en plan, som dock är långt ifrån klar eller ens bevisad säker. Nu har Riksgälden (som ska kolla hur skattemedel används) kommit fram till att kärnkraftsbolagen har kalkylerat helt fel och hittills betalat in alldeles för lite till Kärnavfallsfonden och att avgiften måste höjas rejält för att klara uppdraget. Det betyder att det framöver blir ännu dyrare att producera el från kärnkraftverk, vilket förstås vi elkonsumenter får betala. ”Sedan 1970-talet har kärnkraften åkt snålskjuts på framtiden” är reporterns slutsats.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kalkylerna-spricker-annu-dyrare-att-lagra-karnavfallet?

ÄR SVENSKARNA GLADA ÖVER ATT ”FÅ” NY KÄRNKRAFT ?

I januari skickade regeringen ut sitt förslag om att ändra lagarna för att underlätta byggandet av ny kärnkraft i Sverige, på remiss till en mängd organisationer, myndigheter, kommuner, m fl. Även om inte vi var tillfrågade, så har även VmK skickat in ett svar tillsammans med Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen. Nu har en grupp medlemmar gått igenom de flesta av de svar som kommit in till regeringskansliet. Det är mycket få som är odelat positiva, exempelvis bara 3 av 21 svarande kommuner. Säffle kommun tillhör dem som säger blankt nej. SKR, liksom de flesta kommuner som är utvalda kritiserar alla att beslutsunderlaget är alldeles för bristfälligt och är helt utan analyser av konsekvenserna för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet, liksom av vilka risker, åtaganden och kostnader som följer för kommunerna och regionerna. MSB saknar bl a analyser om risker och beredskap för olyckor, terrorism och krig.

Länsstyrelserna svarade olika från oengagerat (ja utan motivering) till ambitiöst (med ordentliga konsekvensresonemang).

Folkhälsomyndigheten tillstyrker inte och pekar bland annat på hälsorisker både för nuvarande och kommande generationer. Den tekniska högskolan Chalmers tillstyrker inte heller och deras svar är en utmärkt, kortfattad och lättläst sammanfattning som är identisk med den uppfattning vi i Föreningen Värmland mot Kärnkraft har framfört under flera år. De pekar bl a på den snabba utvecklingen av lagringsmöjligheter för förnybar energi och effektivisering och att det är oklart hur stort elbehovet verkligen kommer att vara i framtiden. Klicka på länken så hittar du svaret från Chalmers direkt. Läs gärna fler svar, de visar tydligt att realismen ute i landet är större än i regeringskansliet.

https://www.regeringen.se/remisser/2023/01/remiss-av-promemorian-ny-karnkraft-i-sverige–ett-forsta-steg/

GLÖM INTE ATT FÖRNYA DITT MEDLEMSKAP – ELLER BLI MEDLEM!

Var med i motståndet mot kärnkraft! Det som för några år sedan verkade otänkbart är nu verklighet. Sverige har en regering som tycks beredd att driva igenom ny kärnkraft till varje pris.

Därför behövs en lokal sammanslutning som Värmland mot Kärnkraft mer än någonsin. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och enas uteslutande kring kravet på att Sverige bör lämna kärnkraften för en äkta klimatomställning baserad på förnybar energi och långsiktig hållbarhet. Vi som lever nu har ett ansvar för vad vi lämnar över till kommande generationer.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro 136-8695, eller Swish 123 630 61 79. Glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se. Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

Solhälsningar

Styrelsen

Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.

Adam Maxe, Fredrik Högfeldt, Gunilla Wetter, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Vill du läsa nyhetsbrevet i PDF-form, klicka på länken nedan;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2023/07/Nyhetsbrev-2023-07-07.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.