KLIMATET BEHÖVER INTE MER KÄRNKRAFT!

NYTT ÅR – NYGAMLA UTMANINGAR!

Välkommen till ett nytt år med Värmland mot Kärnkraft (VMK). Vi kan förhoppningsvis se fram mot ett år då klimatet kommer att komma allt mer i fokus, både för enskilda, för företag och för politiken. CO2-halten i atmosfären måste minska drastiskt. Tyvärr propagerar vissa politiska intressen för mer kärnkraft som en lösning. Även FNs klimatpanel har i en ny rapport nämnt utbyggnad av kärnkraft för lösa problemet. Klimatpanelen nämner dock även andra scenarier, utan kärnkraft. Men: Kärnkraft bidrar bara med 10,4 % till världens elproduktion, och bara 1,8% till den totala energianvändningen. Om den ska öka måste det ske till mycket höga kostnader och vem vill betala det när det kostar mindre än hälften per kWh att bygga ut vind- och solel? Plus att miljöproblemen med uranbrytning, avfall och olycksrisk kvarstår.
Läs mer hos Naturskyddsföreningen: http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/okad-risk-for-hardsmalta-om-karnkraften-ska-losa-15-gradersmalet/

VÄLKOMMEN TILL TRÄFF PÅ GJUTERIET I KARLSTAD

TISDAG DEN 5 FEBRUARI KL 18

Träffa likasinnade, samtala om kärnkraft, klimat och miljö och kom med dina tankar om hur vi kan gestalta årets Fukushimadag som vi planerar att genomföra i någon form den 9 mars och vad vi gemensamt kan göra för att påverka opinionen i Värmland. VMK bjuder på fika. Välkommen.

KÄRNKRAFT I BOTTENVIKEN SKJUTS UPP IGEN

Byggstarten av det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki, på finska sidan av Bottenviken, skjuts upp 4 år enligt Vasabladet. Det statliga ryska kärnvapen- och kärnkraftsbolaget Rosatom, som ska bygga och driva kärnkraftverket, har inte kommit in med de handlingar som behövs för att få bygglov. Företaget anklagas för korruption och bristande säkerhetskultur. Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken kan glädjas över fördröjningen, men fortsätter att kämpa för att slutgiltigt stoppa det riskabla projektet.
21 svenska kommuner har hittills skrivit på uppropet mot ett ryskt kärnkraftverk i deras omedelbara närhet. Värmland mot Kärnkraft har som en av många organisationer ställt sig bakom en skrivelse till Finlands regering. Nätverket har en utmärkt, lättillgänglig beskrivning i 12 punkter av projektet och varför det är nödvändigt att det stoppas på: http://www.karnkraftsfritt.se/

Läs nyhetsbrevet i sin helhet här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2019/01/Nyhetsbrev-2019-01-20.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.