LÅNGT KVAR TILL NY KÄRNKRAFT – OM DET NÅGONSIN BLIR AV

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se
www.varmlandmotkarnkraft.se
www.facebook.com/groups/fkrkd/

Bankgiro 136-8695, Swish 123 630 61 79

Hej kärnkraftsmotståndare,

Den 29 november kommer förmodligen riksdagen, med Tidöpartierna i majoritet, att rösta igenom de lagförslag som ska göra det möjligt att bygga fler kärnkraftverk på fler ställen i Sverige. Remissinstanserna från olika håll i samhället har varit mycket kritiska – faktum är att bara 20 av drygt 70 som svarat har tillstyrkt. Framför allt representanter för civilsamhället (Folkhälsomyndigheten, MSB, kommuner, länsstyrelser m fl) pekar på risker för både samhällsfunktioner och människors hälsa. Maja Sandberg, Lars Thunberg och Liv Jofjell från VmK har reflekterat över detta i Nya Wermlands-Tidningen den 15 november. Tyvärr visar regeringen inget tecken på att lägga någon vikt alls vid all kritik som inkommit från de utvalda instanserna.

https://www.nwt.se/2023/11/15/ett-myrsteg-mot-ny-karnkraft-i-sverige-7bbd1/

I valrörelsen lät det som om bara det förargliga hindret i lagstiftningen försvann, skulle spaden kunna sättas i marken för ny kärnkraft redan före nästa val 2026. Långsamt har det börjat gå upp för regeringen att så lätt kommer det inte att gå. Det står nämligen inga villiga investerare på kö. Inte ens med Tidöavtalets löfte om 400 miljarder i kreditgaranti – läs: subventioner.

Moderata NWTs ledarsida den 7 november illustrerar väl hur tongångarna nu börjar gå inom det borgerliga blocket. Kort sammanfattat: från marknadsliberalism till planekonomi. Kärnkraften ska få enklare miljöprövning och lägre tillståndsavgifter. Staten ska ta hela ansvaret för riskerna och garantera företagens intäkter.

Vi antar att det man tittar på är den modell för detta som finns i Storbritannien. Staten där lovade ett garanterat pris på 0,95 kr per kWh i 35 år, med inflationsutjämning, när bygget av kärnkraftverket Hinkley Point C skulle starta 2012. Idag beräknas priset på elen till 1,61 kr per kWh, vilket är dubbelt så mycket som dagens genomsnittliga brittiska elpris. Hur prisbilden ser ut när bygget blir klart, kanske 2028, står skrivet i stjärnorna. Vill verkligen regeringen se samma sak i Sverige?

Birger Tågmark har skrivit ett svar på denna ledare:

https://www.nwt.se/2023/11/14/brev-till-ledarsidan-carte-blanche-for-karnkraft-fbd90/

Regeringen vill också underlätta byggandet av de nya, lovande små modulära reaktorerna, SMR, som ska ge oss billig och stabil el dygnet runt, året runt, enligt de löften som länge har basunerats ut. Det projekt som har väckt störst förhoppningar och som kommit längst i världen är NuScale som fått de flesta tillstånd klara och ”snart” skulle börja byggas i Idaho, USA. Den federala regeringen har bidragit med 1,4 miljarder dollar. Så en dag i början av november i år meddelades det att hela prestigeprojektet läggs ner. Det var sammanslutningen av elbolag från sju delstater som backade ur – kostnaderna för el från NuScale hade stigit så mycket att den skulle bli omöjlig för dem att sälja vidare. Dessa elbolag säger nu att de i stället ska satsa på vind, sol och geotermi.

En talesperson för Institutet för energiekonomi och finansiell analys säger: ”Samhällena och deras skattebetalare har undvikit ett gigantiskt finansiellt fiasko.”

https://www.nyteknik.se/energi/nuscale-ar-ledande-inom-smr-nu-laggs-deras-prestigeprojekt-ned/4207504?f

Vill du läsa mer om det snöpligt avslutade SMR-projektet som blivit ett allvarligt nederlag för de nyuppståndna amerikanska kärnkraftsplanerna?

https://www.science.org/content/article/deal-build-pint-size-nuclear-reactors-canceled

Var med i motståndet mot kärnkraft! Sverige har en regering som tycks beredd att offra klimatmål, förnybar energi och ekonomi för att driva igenom ny kärnkraft till varje pris.

Därför behövs en lokal sammanslutning som Värmland mot Kärnkraft mer än någonsin. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och enas uteslutande kring kravet på att Sverige bör lämna kärnkraften för en äkta klimatomställning baserad på förnybar energi och långsiktig hållbarhet. Vår första prioritering är att ingen ny kärnkraft ska få byggas. Vi som lever nu har ett ansvar för vad vi lämnar över till kommande generationer.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro 136-8695, eller Swish 123 630 61 79. Glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se. Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

Solhälsningar
Styrelsen
Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.
Adam Maxe, Anders Grahn, Asso Zand, Britta Lödén, Fredrik Högfeldt, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Klicka här om du vill läsa nyhetsbrevet i PDF-format;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2023/11/Nyhetsbrev-2023-10-20.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.