Nyhetsbrev 2017-09-09

Välkommen till Årsmöte!

Torsdag 28 september 2017 kl. 19.00

Plats: Rum 216, Gjuteriet, Studiefrämjandet,

Verkstadsgatan 1, Karlstad, (bakom Nöjesfabriken)

Kom till årsmötet – dina synpunkter behövs! Förhandlingarna kommer säkert att klaras av ganska snabbt. Sen bjuder VmK på fika med smörgås och vi pratar om vad vi tycker att föreningen ska lägga sitt krut på. Vi hoppas också att vi kan få en direktrapport från förhandlingarna om slutförvar i Miljödomstolen. Se nedan. Alla är välkomna, medlemmar har rösträtt.

 

FÖLJ MED TILL ETC SOLPARK I KATRINEHOLM

Det bästa sättet att bli av med kärnkraften är en omställning till förnybar energi. Det bästa sättet att motverka klimatförändringarna är en omställning till förnybar energi. VmK bjuder in till en inspirationsresa till ETC Solpark i Katrineholm den 29 oktober. Där provas friskt olika sätt att använda solen som energikälla. Vi kommer att hyra en minibuss, alt. åka tåg och vi kan bjuda på resa och inträde. Antalet platser är begränsat, så de som anmäler sig först har störst chans att komma med. Skicka din anmälan, tillsammans med dina kontaktuppgifter, senast den 5 oktober till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se

 

FORSKARE OCH MILJÖRÖRELSE SÄGER NEJ TILL ANSÖKAN OM SLUTFÖRVAR!

Från den 5 september till slutet av oktober 2017 kommer förhandlingar i Miljödomstolen att äga rum i Stockholm, Oskarshamn och Östhammar (där Forsmark ligger). Kortfattat handlar det om att SKB (kärnavfallsföretaget Svensk kärnbränslehantering) anser att deras metod att kapsla in avfallet i koppar och bentonitlera 500 m under markytan kan garantera liv och hälsa för allt levande i 100 000 år och att de därför nu vill ha klartecken för att sätta igång. Miljörörelsen och även ett antal oberoende forskare anser det inte bevisat att koppar kan hålla så länge utan att korrodera och att SSM, Strålsäkerhetsmyndigheten, alltför lättvindigt godtar SKBs interna forskning. SKB har inte heller undersökt alternativa metoder, vilket var deras uppdrag. Den 7 och 8 september uttalade sig miljörörelsen (Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen, Jordens Vänner m fl) samt flera oberoende forskare i förhandlingarna. Värmland mot Kärnkraft representerades av Alfred Maultasch från Filipstad som framförde VmKs uttalande inför domstolen. (Du kan läsa det längst ner i detta Nyhetsbrev). Läs också artikel i Ny Teknik 2017-09-08.

 

MOTSTÅNDET FORTSÄTTER RUNT BOTTENVIKEN

Nätverket ”Ett kärnkraftsfritt Bottenviken” hade en träff i augusti, med god uppslutning och manifestation som fick bra uppmärksamhet i den lokala pressen På den svenska sidan står nu 17 kommuner bakom kravet att stoppa det finsk-ryska kärnkraftverket i Pyhäjoki. Finska aktivister uppvaktar regeringen. Den ryska miljöorganisationen Green World har gjort en mycket sevärd film om Pyhäjoki-projektet (engelsk text). Där visar de också hur framställning av det kärnbränsle som Rosatom vill leverera till Pyhäjoki orsakar stora skador på miljö och hälsa i Ryssland.

-Klicka här för att komma till filmen-

 

BLI MEDLEM I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT!

Kärnkraften tycks i vårt land långsamt gå i graven av sig själv, men allt är inte frid och fröjd för det. Kärnkraftsbolagen trycker på för snabbt beslut om slutförvar utan att kunna bevisa att deras förslag är säkert. Den kärnkraftskritiska rösten från Värmland behövs. Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro, glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren – och skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se. Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande och ett stöd för en framtid utan dyr, farlig och onödig kärnkraft.

 

Solhälsningar,

Styrelsen
Liv Jofjell ordf. tel. 0554-21090
Adam Maxe, Fredrik Högfeldt, Gunilla Tågmark, Gunilla Wetter, Helga Braathen, Ingrid Ranke

 

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.