Nyhetsbrev 2018-08-23

VALET OCH KÄRNKRAFTEN

De olika riksdagspartiernas inställning till kärnkraftens framtid har stått sig många år, trots att energiföretagen själva säger att ”ny kärnkraft inte finns på kartan” (Vattenfalls vd).

Alla partier utom Sverigedemokraterna har skrivit under Energiöverenskommelsen som säger att Sverige ska ha 100 % förnybar energi 2040 och att kärnkraft inte får subventioneras.

Här kommer en mycket kort sammanfattning av vad partierna säger på sina hemsidor.

Nej till fortsatta satsningar på kärnkraft säger Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Även Feministiskt initiativ säger nej.

Nja säger Socialdemokraterna.

Ja, säger Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Ja, ja och mycket mer kärnkraft, gärna subventioner, säger Sverigedemokraterna.

Här är några argument när du kommer i samspråk med folk som fortfarande tycker att man ska satsa på denna utgående teknologi:

KÄRNKRAFT ÄR FARLIG, DYR OCH ONÖDIG

1. Alla vet att kärnkraft är farlig. Säkerhetssystemen kunde inte hindra katastroferna i Tjernobyl och Fukushima – och de pågår än, efter 32 respektive 7 år.

Avfallet är dödligt och måste förvaras säkert i över 100 000 år.

2. Att hantera något farligt är dyrt. Sammanlagt fyra reaktorer i Oskarshamn och Ringhals stängs för att det kostar för mycket att upprusta dem med de nya säkerhetssystem som krävs 2020. Det finns inga politiska beslut om stängning som ibland påstås. Att driva dem vidare skulle kräva stora statliga subventioner. Dyrt blir det också med kärnavfallet. Den metod som bara i forskning och planering hittills har kostat 42 miljarder har fått underkänt i miljödomstolen för allt för stort risktagande. Läs mer: http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/domstolen-sager-nej-till-slutforvaret/

3. Kärnkraften är på väg att bli helt onödig och dess företag kämpar för sin överlevnad över hela världen. Förnybar energi växer så det knakar och blir ständigt billigare. Redan nu producerar vindkraft i Sverige lika mycket som tre reaktorer. Det är också på det här området som innovationerna sker, när det gäller effektivitet, energilagring, smarta nät, nya uppfinningar osv.

Läs hela nyhetsbrevet här

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.