Nyhetsbrev 2020-12-06

VATTENFALL VILL VARKEN ÅTERSTARTA ELLER SÄLJA
RINGHALS 1 OCH 2.

Värmland mot Kärnkraft

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se

www.varmlandmotkarnkraft.se

www.facebook.com/groups/fkrkd/

Bankgiro
136-8695

2020-12-06

Hej kärnkraftsmotståndare,

Styrelsen för Värmland mot Kärnkraft önskar alla en fin adventstid och att alla får vara friska. Vi hade hoppats komma igång med lite utåtriktad verksamhet under hösten, men vår förening, liksom alla andra, måste tyvärr fortsätta att ligga lågt på grund av coronarestriktionerna. Energifrågan underliger dock inga restriktioner utan striden om förnybart kontra kärnkraft fortsätter som förut.

I Ekots lördagsintervju den 21 november bekräftade Vattenfalls nya vd Anna Borg att det inte är aktuellt att riva upp beslutet att stänga Ringhals 1 och 2, det skulle handla om alltför stora pengar. Företaget har ansvar för en ordnad avveckling, därför har inte heller moderaternas förslag att sälja reaktorerna någon relevans. Vattenfall satsar främst på havsbaserad vindkraft och inget nytt har tillkommit som skulle göra ny kärnkraft aktuell. En klargörande intervju.

Nyss kom också nyheten att Polen, som är till 80% beroende av kol, planerar att ersätta kolet med sex kärnkraftverk till 2049. Bra att de över huvud taget diskuterar att upphöra med kol, men med tanke på kostnader och problem med kärnkraft i andra länder i världen, ska vi nog vänta med att se dessa planer som huggna i sten.

”FOSSILFRITT” I STÄLLET FÖR ”FÖRNYBART”?

Svenskt Näringsliv lobbar, bl a i en debattartikel i DN, för att energiöverenskommelsen ska ändras så att energin inte ska vara ”förnybar” utan enbart ”fossilfri”, för att öppna upp för mer kärnkraft, som de fortsätter att prisa som billig och klimatvänlig. Samma dag får de på samma plats mothugg från professorerna Lennart Söder och Ola Carlsson på KTH. Dessa menar att debattörerna utgår från orealistiska antaganden om kärnkraften;

”1.) För det första antas alla kärnkraftverk fungera perfekt vid varje enskild timme, de går aldrig sönder oavsett om vi talar om nuvarande kärnkraftverk om 25 år, eller om nya kärnkraftverk.

2.) För det andra antas investeringskostnaden för ny kärnkraft vara cirka tre gånger lägre än vad ny kärnkraft i Europa kostar för närvarande.”

Läs hela Söder/Carlssons artikel: (DN erbjuder gratisprenumeration året ut. Gå in på dn.se och registrera dig) https://www.dn.se/debatt/svenskt-naringsliv-gor-orealistiska-antaganden-om-karnkraften/

120 ÅR OCH 1 496 MILJARDER FÖR ATT SANERA GAMLA REAKTORER

Storbritannien har 17 uttjänta reaktorer som står och väntar på slutsanering. De flesta byggdes utan att frågan om vad man skulle göra efter drifttidens slut tillmättes särskild betydelse. En parlamentarisk kommitté har bl annat anmärkt att dokumentation saknas över var mängder av radioaktivt material befinner sig. Notan överstiger vad bolagen har fonderat och det blir de som aldrig själva var med om energifesten som får betala!

https://www.nyteknik.se/energi/det-kravs-120-ar-att-avveckla-de-aldsta-karnanlaggningarna-7006049?

ENGAGERA DIG I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT!

Vi fortsätter att vara den kärnkraftskritiska rösten från Värmland. Vi behöver fler som hjälps åt och hörs, när kärnkraftsförespråkarna försöker försena den omställning som är nödvändig för att hejda klimatförändringarna. Föreningen har inlett ett nytt verksamhetsår och vi hoppas du vill fortsätta att vara, eller bli ny medlem.


Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro, glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se.

Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande och ett bidrag till att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft. 

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Solhälsningar i vintermörkret
Styrelsen Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.
Adam Maxe, Fredrik Högfeldt, Gunilla Wetter, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Läs Nyhetsbrevet i sin PDF-form här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2020/12/Nyhetsbrev-2020-12-06.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.