Nyhetsbrev 2021-12-12

FORSKARE FORTSATT KRITISKA MOT SÄKERHETEN I SLUTFÖRVARET

Värmland mot Kärnkraft

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se

www.varmlandmotkarnkraft.se

www.facebook.com/groups/fkrkd/

Bankgiro: 136-8695

2021-12-12

Hej kärnkraftsmotståndare,

Välkommen till Värmland mot Kärnkrafts nyhetsbrev, du som skrev upp dig på senaste torgmötet i Karlstad! Här försöker vi hålla dig uppdaterad om det senaste kunskapsläget så att du kan ta ställning och bidra i diskussionerna. Vi hoppas få tillfälle till fler fysiska möten under våren, om coronaläget tillåter.

Den senaste tidens debatter om klimatomställning, elpriser, och slutförvar av det använda, högradioaktiva kärnbränslet har förstärkt polariseringen kring kärnkraften. Det pågår ett ofta osakligt smutskastande av förnybar energi som vind och sol tillsammans med ett lika osakligt lovprisande av kärnkraft som en lösning på framtidens elbehov. Detta trots att energiindustrin inte är intresserad av ny kärnkraft eftersom den är för dyr och tar för lång tid att bygga och deras forskning och investeringar sedan länge går till förnybar energi och därmed förknippad teknik. Likaså fortsätter kärnkraftsvännerna att vara synnerligen förtegna om riskerna och kostnaderna.

BLIR DET JA TILL ETT SLUTFÖRVAR?

Ingen kan väl ha undgått att den nya miljöministern Annika Strandhäll den 8 december kom med

beskedet att regeringens beslut om ett slutförvar av kärnavfallet ska meddelas i slutet av januari. Kärnkraftsivrarna, som länge har klagat på regeringens senfärdighet tycker att det är på tiden.

Deras förhoppning är att snabbt gräva ner avfallet och att detta av någon anledning skapa fritt fram för att bygga ny kärnkraft. Slutförvarsfrågan har blivit ett typexempel på hur ett gigantiskt

säkerhetsproblem, som kräver absolut tillförlitliga tekniska lösningar och en omsorg om våra efterkommande i tusentals generationer, har blivit ett populistiskt slagträ i ett politiskt

spel med nästa mandatperiod som horisont.

Tidskriften Sveriges Natur, utgiven av Naturskyddsföreningen, fick Årets Guldspade för

grävande journalistik 2018 för sitt avslöjande av hur Strålsäkerhetsmyndigheten mörkat riskerna med slutförvaret. Detta bidrog till Miljödomstolens nej samma år.

Miljöorganisationer, forskare, Statens Kärnavfallsråd med flera anser att det fortfarande behövs mer forskning, att många frågor angående säkerheten återstår och menar att det inte finns någon anledning att skynda på ett beslut som kan påverka hela Östersjöområdet och komma att få konsekvenser i 100 000 år.

Se detta 2 minuter långa inslaget där KTH-forskaren Peter Szakalos förklarar kritiken som han och hans kollegor riktat mot kopparkapslarna som SKB ämnar använda i ett slutförvar. SVT Nyheter Vetenskap 11 december 2021.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/har-ar-de-allvarliga-riskerna-med-slutforvar

Det troliga är att regeringen kommer med något slags besked om att tillåta att förvaret börjar byggas, 500 m ner i berggrunden nära Forsmark, men att frågor om kapslarnas säkerhet ska lösas innan man kan börja förvara något där. Vilket beslut det än blir, kommer det säkert att överklagas. Här en reflexion i DN: https://www.dn.se/ekonomi/jannike-kihlberg-fragan-om-slutforvar-kommer-troligen-inte-att-avgoras-i-januari/

Det ser också ut som om debatten snarare börjat än slutat, så vi kan räkna med att kärnkraften kommer att bli en het valfråga. Ta dig tid att lyssna på Vetenskapsradions miljöprogram Klotet, som hade ett utmärkt och klargörande reportage den 8 december;

https://sverigesradio.se/avsnitt/forskare-fortsatt-kritiska-mot-sakerheten-i-slutforvaret

Läs Nyhetsbrevet i PDF-format här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2021/12/Nyhetsbrev-2021-12-12.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.