Nyhetsbrev 2023-10-02

Hej kärnkraftsmotståndare,

Nu har föreningen haft årsmöte och kan se framtiden an med tillförsikt. Mötet var tämligen välbesökt och flera ville ingå i styrelsen. Först och främst vill vi passa på och tacka avgående styrelseledamoten Gunilla Wetter för många års aktivt arbete, senast kring utställningen: ”Gå inte i kärnkraftsfällan!”. Vi ses säkert även i fortsättningen på torgdagar och andra aktiviteter. Liv Jofjell fick fortsatt förtroende som ordförande, liksom fyra ”gamla” styrelsemedlemmar. Ny styrelsemedlemmar är Britta Lödén och suppleanterna Anders Bergman och Asso Zand. Välkomna alla tre.

Vi kan visserligen vara ganska säkra på att inget spadtag till någon ny kärnkraft kommer att tas inom den här mandatperioden, men att löften om framtida kärnkraft används som en dimridå för att lägga ner nödvändigt klimatarbete och satsningar på förnybar energi, är just nu det allvarligaste med regeringens energipolitik. Och alldeles nyss har vår tidigare bundsförvant Centerpartiet bytt sida och förklarar kärnkraften som fossilfri och något att satsa på!

Folkbildning kring kärnkraft blir nu en ännu viktigare uppgift. Därför vajar solflaggorna snart igen på torget i Karlstad:

KÄRNKRAFT – INTE FOSSILFRI!
Vi ses på torget Karlstad
(Vid Frödingstatyn, korsningen Tingvallag/Västra Torggatan)
LÖRDAG DEN 14 OKTOBER KL 11 – 14.

Kom dit, ta med dina vänner, var med, bilda dig själv och bilda opinion!

2014 talade Centerpartiets Daniel Bäckström på VmKs manifestation mot kärnkraft. Det var då det.

FJÄRDE GENERATIONEN” – LEDER TILL ETT PLUTONIUMSAMHÄLLE

De små reaktorer som exempelvis Vattenfall nu på regeringens inrådan tittar på, är de vanliga – bara i mindre skala. Eftersom stora reaktorer är så otroligt dyra och tar lång tid, tänker man att mindre ska bli billigare. En av de få av det slaget, NuScale, som håller på att utvecklas i USA, har dock visat på motsatsen. 2021 beräknades elen därifrån kosta 0,64 kr/KWh och 2023 0,98 kr/KWh, enligt företagets egna uppgifter. Och bygget är inte klart än.

Roine Ekarv, Fjällbacka, pensionerad reaktorinspektör på Internationella Atomenergiorganet IAEA, menar dock att begreppet oftast likställs med och syftar fram emot fjärde generationens kärnkraft – den som inte finns men som så behändigt ska bränna upp allt farligt avfall och därmed slå två flugor i en smäll.

”-SMR, Små modulära reaktorer, bygger på en dröm om en fjärde generationens kärnkraftverk, som länder lagt miljarder på att utveckla utan att lyckas. Dessutom bygger de på att man använder plutonium som bränsle.

Plutonium bildas i kärnbränslet när en reaktor är i drift. I en stor del av de ca 12 000 atomvapnen i världen används plutonium som nukleärt sprängmedel.

– Det är så radioaktivt att maxdosen som en människa kan få i sig utan fara är satt till 0,6 mikrogram, miljondels gram. Det skulle alltså räcka med sju gram, ungefär som en svensk tiokrona väger, för att teoretiskt uppnå det gränsvärdet för hela Sveriges befolkning, berättar Roine Ekarv

– Jag tycker det är ohederligt att tala om SMR utan att säga sanningen om ett sådant paradigmskifte, säger Roine Ekarv, Fjällbacka, pensionerad reaktorinspektör på IAEA.”

Läs hela artikeln:

 BLI MEDLEM I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT!

Var med i motståndet mot kärnkraft! . Sverige har en regering som tycks beredd att offra klimatmål och förnybar energi för att driva igenom ny kärnkraft till varje pris.

Därför behövs en lokal sammanslutning som Värmland mot Kärnkraft mer än någonsin. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och enas uteslutande kring kravet på att Sverige bör lämna kärnkraften för en äkta klimatomställning baserad på förnybar energi och långsiktig hållbarhet. Först och främst ska ingen ny kärnkraft byggas. Vi som lever nu har ett ansvar för vad vi lämnar över till kommande generationer.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro 136-8695, eller Swish 123 630 61 79. Glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se. Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

Solhälsningar
Styrelsen
Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.
Adam Maxe, Anders Bergman, Asso Zand, Britta Lödén, Fredrik Högfeldt, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Läs Nyhetsbrevet i PDF-format här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2023/10/Nyhetsbrev-2023-10-02.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.