SAMMA RISKER – PÅ LÅNG OCH PÅ KORT SIKT!

2021-10-20

Hej kärnkraftsmotståndare,

Välkomna till Nyhetsbrevet alla ni som skrev upp er på ”Frödingtorget” i Karlstad den 9 oktober. Det blev en fin dag med många intressanta samtal. Särskilt märktes att många unga människor intresserar sig för sammanhanget energi – klimat och vet hur viktig detta är för deras framtid. De som gick tipspromenaden längs Västra Torggatan tyckte det var kul, men lite svårt. Pristagare blev: Allan, Niklas, Laila, Freja och Mikael. Alla är underrättade och har kunnat ta emot sina bokpriser. Längst ner i detta Nyhetsbrev finns frågorna och svaren – testa gärna dina kunskaper!

RISKER PÅ LÅNG OCH KORT SIKT

Kärnkraftens förespråkare talar gärna om elbrist. De menar egentligen effektbrist (kilowatt) och att man botar det med endast kärnkraft. Argumenten har varit precis desamma sedan början på 1950-talet: ”Kärnkraft är absolut säker, men den nya kärnkraften som håller på att utvecklas är säkrare och ska dessutom bli billig och snabb att bygga.”

Men verkligheten är att dess långsiktiga risker består, risker som utgör faror för generation efter generation, långt efter det att reaktorerna stängts ner. Exempelvis:

• Naturkatastrofer (som tsunamivågorna i Japan, 2011).

• Reaktorhaverier (som Three Mile Island, USA, 1979, och Tjernobyl, Sovjetunionen, 1986).

• Hantering av radioaktivt avfall (någon säker sådan för 100 000 år är ännu inte i sikte).

• Kärnvapenspridning (vägarna är korta mellan militära och civila tillämpningar, se uppmärksamheten kring Irans kärnenergiprogram),

• Terrorhandlingar (spridning av radioaktivt material med mera).

Inte heller är kärnkraft en så stabil energikälla som man påstår, eftersom den ofta drabbas av oförutsedda snabbstopp. Läs mer:

https://www.hallandsposten.se/%C3%A5sikter/debatt/transparens-kring-k%C3%A4rnkraften-1.56909064?

ALLT DU BEHÖVER VETA OM LÄGET FÖR KÄRNKRAFTEN

Dagens Nyheters vetenskapsdel har den 19 oktober en utförlig artikel om kärnkraften, som håller på att segla upp som en valfråga. Även den som ivrar för mer kärnkraft måste ta ställning till att all nybyggnad är mycket dyr, tar lång tid och att alla fantastiska nya modeller som ska ha löst alla problem ligger långt långt fram i tiden.

https://www.dn.se/vetenskap/kan-karnkraften-losa-klimatkrisen/

Läs Nyhetsbrevet i sin helhet här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2021/10/Nyhetsbrev-2021-10-21.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.