TRÄFF SÖNDAG 28 JANUARI KL 14 & DAGS ATT BETALA MEDLEMSAVGIFT!

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se
www.varmlandmotkarnkraft.se
www.facebook.com/groups/fkrkd/
Bankgiro: 136-8695
Swish: 123 630 61 79

2024-01-15

Hej kärnkraftsmotståndare,
Vi önskar alla läsare av detta Nyhetsbrev ett riktigt gott nytt år. Vi hoppas på ett år där det framgår klart att regeringens kärnkraftsplaner är orealistiska för elförsörjningen, för klimatet och för vår framtida säkerhet. Regeringen har varit flitig och agerat med förslag som ska gynna kärnkraft;
a) lagändring för att kunna bygga nya kärnkraftverk.
b) man har tillsatt en kärnkraftssamordnare.
c) Man har utökat planerna för att skattebetalarna ska stödja kärnkraften.

Lyckligtvis kommer det nu, äntligen, kritik från olika håll. Några medieröster länkar vi till längre ner i Nyhetsbrevet. Wolfgang Ranke från VmK drar sitt strå till stacken med ett inlägg i NWT;
https://www.nwt.se/2024/01/07/karnkraft-dyr-och-oflexibel-8905c/

Ett annat viktigt inlägg kom nyss i VF av miljöpartisterna Torbjörn Nilsson och Cecilia Boman Lindström;
https://www.vf.se/2024/01/13/hog-tid-att-prata-om-kostnaden-for-ny-karnkraft-ca546/


Vi måste tyvärr befara att myterna kring kärnkraftens förträfflighet finns hos svenska folket. Därför är varje kritiskt granskande röst värdefull. Hur kan vi bidra för att öka kunskapen och skapa opinion? Kom till träffen på Gjuteriet den 28 januari! Tillsammans kommer vi fram till vad vi ska göra. Boka redan in Fukushima-manifestationen på torget i Karlstad lördag den 9 mars.

(Verkstadsgatan 1 bakom Nöjesfabriken, Karlstad)

Vad betyder den senaste tidens strida ström av utspel kring kärnkraften från regeringen? Låt oss samtala om läget på kärnkrafts- och energifronten och hur vi som inte ser någon positiv framtid i ett kärnkraftsberoende, ska agera nu. VmK bjuder på fika.

Sveriges Radios program Konflikt hade den 15 december ett utförligt och omfattande inslag om riskerna med kärnkraft i tider av politisk oro och krigshot. Man kan ju bara hoppas att vår regering och ledande militärer också tar del av informationen och handlar därefter.

I Sverige har vi blivit medvetna om farorna genom att kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina befinner sig mitt i skottlinjen, redan blivit skadat och har problem med nödkylningen som aldrig får avbrytas.
Dess blotta existens gör det till ett mål för utpressning och givetvis ett angrepp – det värsta som kan hända. Kärnkraftsanalytikern Paul Dorfman från Storbritannien pekar på hur kärnkraft kan vara mål även fredstid genom cyberatacker och exemplifierar med den brittiska avfallsanläggningen och landets farligaste plats Sellafield, som hackats av cybergrupper med kopplingar till Ryssland och Kina.

Den brittiska militären varnar för att inget kärnkraftverk kan försvaras mot den som vill skapa förödelse i krig. Varje kärnkraftverk kan då ses som en måltavla. Inget av detta verkar dock ha diskuterats på den nyss avslutade nationella försvarskonferensen Folk och försvar.
https://sverigesradio.se/avsnitt/sa-blev-karnkraften-ett-militart-mal

Det finns bara ett fåtal företag i hela världen som över huvud taget kan bygga kärnkraftverk. Ryska Rosatom är uteslutet av politiska skäl, det stora kinesiska bolaget CGN är svartlistat av USA, de franska, amerikanska och koreanska bolag som bygger enstaka kärnkraftverk i världen är hårt skuldsatta och deras projekt har dragits med förseningar, fördyringar och rättsprocesser. Det räcker inte med den svenska regeringens utfästelser, för vem ska bygga? Aftonbladet gav den 23 december en intressant överblick;
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WRVJn2/finns-ingen-som-kan-bygga-karnkraft-i-sverige?fbclid=

Nytt år – ny medlemsavgift – men den är densamma som tidigare.
Nu är det verkligen dags att steppa upp motståndet mot kärnkraft! Sverige har en regering som tycks beredd att offra klimatmål, förnybar energi och ekonomi för att driva igenom ny kärnkraft till
varje pris. Därför behövs en lokal sammanslutning som Värmland mot Kärnkraft mer än någonsin. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och enas uteslutande kring kravet på att Sverige bör lämna kärnkraften för en äkta klimatomställning baserad på förnybar energi och långsiktig hållbarhet. Vår första prioritering är att ingen ny kärnkraft ska få byggas. Vi som lever nu har ett ansvar för vad vi lämnar över till kommande generationer.


Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr.
Betala till föreningens bankgiro 136-8695, eller Swish 123 630 61 79.
Glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren.
Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se.

Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.
Solhälsningar

Styrelsen
Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.
Adam Maxe, Anders Grahn, Asso Zand, Britta Lödén, Fredrik Högfeldt, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Vill du läsa Nyhetsbrevet i PDF-format så klickar du på länken nedan;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2024/01/Nyhetsbrev-2024-01-15.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.