VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT SÄGER NEJ TILL KÄRNVAPEN!

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se

www.varmlandmotkarnkraft.se

www.facebook.com/groups/fkrkd/

Bankgiro 136-8695

 2022-05-20

Hej kärnkraftsmotståndare

Nu har alltså Sveriges regering hastigt beslutat att ansöka om medlemskap i Nato. Rysslands överfallskrig på Ukraina har inneburit att de partier som alltid velat gå med nu ser sin chans och att den socialdemokratiska partiledningen nu är beredda att överge den svenska alliansfriheten.

Ett Natomedlemskap innebär stora förändringar för Sveriges hållning när det gäller kärnvapen.

– Om vi går med i Nato måste vi självklart ställa upp på att kärnvapen är den yttersta garantin för avskräckning och kan behöva användas, säger Tomas Jonter, svensk expert på nedrustning, till SVT Nyheter den 7 maj 2022.

Enligt honom är det viktigt att Sverige inför en tydlig lag som förbjuder införsel av kärnvapen till Sverige, annars går det inte att vara trogen den svenska linjen som gällt sedan 1968.

Förutom Finland har även Litauen och Spanien förbud mot att ha kärnvapen i sina länder.

Norge har varianten att kärnvapen inte får placeras på deras mark i fredstid.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-saknar-lag-mot-karnvapen

Värmland mot Kärnkraft är med i den internationella kampanjen för att förbjuda kärnvapen, ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. ICAN tilldelades Nobels Fredspris 2017 för sitt arbete med att få till stånd ett internationellt förbud.

VmK FINNS PÅ TORGET DEN 11 JUNI

Kärnkraft är en dålig idé, kärnvapen en ännu sämre. Var med på en torgdag, vi pratar med varandra och förbipasserande, informerar, tar en fika, visar att det finns bättre alternativ.

Kl 11 – 14 på ”Frödingtorget” i Karlstad. Mer info i kommande Nyhetsbrev.

BESLUT OM SLUTFÖRVAR ÖVERKLAGAS

Frågan om Sveriges slutförvar av använt kärnbränsle är långt ifrån avgjord. Naturskyddsföreningen

överklagar tillsammans med Jordens vänner, Fältbiologerna och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG).

Enligt föreningarna har inte kärnavfallsbolaget SKB kunnat visa att den beslutade förvaringen är säker. De kopparkapslar som ska användas kan enligt experter vittra sönder redan efter några hundra år.

– Regeringens beslut om att godkänna kärnbränsleförvaret var ett historiskt beslut och jag är rädd att de gjorde ett historiskt misstag.

Beslutet innebär risk för läckage av oerhört farliga ämnen. Vi har därför nu lämnat in en skarpt formulerad begäran om rättsprövning till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Johanna Sandahl ordförande i Naturskydds-föreningen.

Läs mer;

https://www.mkg.se/pressmeddelanden/pressmeddelande-naturskyddsforeningen-overklagar-slutforvaret-av-karnbransle

STOPP FÖR RYSK KÄRNKRAFT I BOTTENVIKEN

Nätverket ”Kärnkraftsfritt Bottenviken” kan förhoppningsvis snart andas ut, efter att länge ha kämpat för att slippa ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, Finland, bara 15 mil från den svenska kusten. Det

statliga ryska kärnvapen- och kärnkraftsföretaget Rosatom, genom ett dotterbolag, skulle bygga och delvis äga och finansiera det redan påbörjade bygget. Det blev Rysslands invasion av Ukraina och

de åtföljande sanktionerna som slutgiltigt satte stopp. Finlands regering har sagt upp kontraktet. Många kommuner som har investerat i projektet får räkna med att förlora sina pengar. Även två

påbörjade kärnkraftverk i Ungern, finansierade och byggda av Rosatom, har officiellt satts på paus.

Läs mer:

https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/ny-rysk-karnkraft-stoppas-i-finland/

BLI MEDLEM I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT!

Den senaste tidens utspel kring kärnkraften visar att en förening som Värmland mot Kärnkraft behövs. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och består av personer som enats om att vi inte stillatigande kan se på hur fokus på kärnkraft hindrar en äkta klimatomställning baserad på förnybar energi och långsiktig hållbarhet.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro 136-8695, glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren.

Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se.

Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

Solhälsningar

Styrelsen

Läs Nyhetsbrevet i PDF-format här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2022/05/Nyhetsbrev-2022-05-20.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.