VILKEN TYP AV FINANSIELLT FIASKO TÄNKER REGERINGEN STYRA EMOT MED KÄRNKRAFTEN?

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se
www.varmlandmotkarnkraft.se
www.facebook.com/groups/fkrkd/

Bankgiro 136-8695, Swish 123 630 61 79

Hej kärnkraftsmotståndare,

Nu har riksdagen röstat igenom lagförslaget som ska tillåta mer kärnkraft och kärnkraft överallt i Sverige. Det var förstås väntat eftersom Tidöpartierna har majoritet. Riksdagsdebatten som föregick omröstningen var intensiv. Lyckligtvis finns det kunniga och kritiska röster inom oppositionen. Ett påpekande som vi bör ta till oss är att regeringens utlovade 400 miljarder i kreditgaranti (läs: subvention) till ny kärnkraft innebär 40 000 kr för varje invånare i Sverige. Väldigt ologiskt, eftersom det när det gäller förnybar energi står investerare på kö utan att kräva bidrag av oss skattebetalare.

I tidigare Nyhetsbrev har vi visat hur regeringen har gått från att vilja ta bort lagliga hinder för ny kärnkraft till att kräva allt större statliga satsningar för att få den till stånd.

Fredagen den 1 december hade Maja Sandberg, Lars Thunberg och Liv Jofjell en debattartikel om detta i Värmlands Folkblad:

https://www.vf.se/2023/12/01/vilken-typ-av-finansiellt-fiasko-tanker-regeringen-styra-emot-med-karnkraften-99427/

Sprid den gärna vidare! Skriv gärna egna insändare eller inlägg i sociala medier.

På klimatkonferensen i Dubai går Busch och Kristersson omkring och ler lyckligt för att de är med i den grupp på 20 länder som har utfärdat en deklaration om att världen bör öka kärnkraften tre gånger till 2050. För Sverige skulle det i så fall bli minst 12 nya reaktorer så att vi kommer upp till 18.

Sveriges regering solar sig i uppmärksamheten och passar på att förklara vikten av att staten ska ta över den finansiella risken i samband med byggandet av ny kärnkraft. Länderna bakom initiativet uppmanar också internationella och regionala utvecklingsbanker att börja stötta ny kärnkraft.

Att EU, alltså inklusive Sverige, och nästan 100 andra länder lägger fram ett initiativ om att trefaldiga den förnybar energin och fördubbla energieffektiviseringen till 2030, har hittills knappast fått uppmärksamhet alls i svenska medier.

Vår fråga är: Vilken väg av de två ger mest klimatnytta?

Sveriges Radios Godmorgon Världen hade ett utmärkt inslag söndagen den 3 december. Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys vid KTH, förklarar bl a att de som har störst intresse av planerna på ny kärnkraft är oljeindustrin, eftersom det innebär att de kan fortsätta att sälja olja under längre tid.

https://sverigesradio.se/artikel/nytt-besked-fran-varldsledarna-vill-ha-mer-karnkraft

Kommande fredag, den 8 december kl. 16, har Fridays for Future sitt månatliga appellmöte på Stora Torget i Karlstad.

Eftersom kärnkraften förs fram allt intensivare som ersättning för kol och olja,och nu även backas upp av delar av klimatrörelsen, är det viktigt att vi deltar och för fram våra motargument.

Ingrid Ranke från VmK är inbjuden att hålla ett tal där hon kommer att tala om hur ivern att satsa på kärnkraft hindrar den nödvändiga klimatomställningen och hur man helt ”glömmer” vilken farlig teknik det handlar om. Kom gärna dit om du kan.

Nu är det verkligen dags att steppa upp motståndet mot kärnkraft! Sverige har en regering som tycks beredd att offra klimatmål, förnybar energi och ekonomi för att driva igenom ny kärnkraft till varje pris.

Därför behövs en lokal sammanslutning som Värmland mot Kärnkraft mer än någonsin. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och enas uteslutande kring kravet på att Sverige bör lämna kärnkraften för en äkta klimatomställning baserad på förnybar energi och långsiktig hållbarhet. Vår första prioritering är att ingen ny kärnkraft ska få byggas. Vi som lever nu har ett ansvar för vad vi lämnar över till kommande generationer.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro 136-8695, eller Swish 123 630 61 79. Glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se. Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

Solhälsningar //
Styrelsen
Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.
Adam Maxe, Anders Grahn, Asso Zand, Britta Lödén, Fredrik Högfeldt, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Vill du läsa Nyhetsbrevet i PDF-format? Tryck på länken nedan!;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2023/12/Nyhetsbrev-2023-12-05.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.