Kärnkraft i Säffle? Nyhetsbrev 2023-03-30

2023-03-30

Hej kärnkraftsmotståndare,

Särskilt välkomna till detta nyhetsbrev är alla ni som skrev upp er på listorna under manifestationen på 12-årsdagen av Fukushimakatastrofen, den 11 mars. Fortsätt att engagera er. Kanske kan detta nyhetsbrev, genom länkarna, bidra med kunskap och argument. Det blev en bra dag i vackert väder, med många i föreningen som ställde upp på olika sätt och många givande samtal. Det verkar vara färre som vill diskutera kärnkraftens fördelar än tidigare – eller var det bara en tillfällighet?

För att fortsätta samtalet har VmK tillsammans med Karlstads Bokcafé bjudit in debattören och författaren Åsa Moberg.

Ta vara på detta unika tillfälle att uppdatera dig och ställa frågor du funderat på!
Bifogat finns en affisch som du kan skriva ut och sätta upp där den kan ses. Berätta för dina vänner, ta med dem och kom!

KÄRNKRAFTSFÄLLAN

Åsa Moberg på Arenan, Bibliotekshuset Karlstad, Onsdag den 26 april kl 19

Inträde 50 kr (kontant eller swish)

Åsa är författare till boken: ”Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten – en bok om kärnkraft”, och har debatterat flitigt om kärnkraft i bl a Dagens Industri och rikspressen.

VmKs UTSTÄLLNING: ”GÅ INTE I KÄRNKAFTSFÄLLAN!” kan ses på biblioteket i Sunne t o m lördag den 1 april. Under juni månad visas den på Kristinehamns bibliotek. Har du förslag till och möjlighet att hjälpa till att visa utställningen på någon annan plats? Kontakta oss i så fall. Mejl, se ovan, tel, se nedan!

BILLIG NY KÄRNKRAFT – EN ILLUSORISK FÖRHOPPNING

Den 21 mars hade Sveriges Radios ”Vetenskapsradion på djupet” ett utmärkt inslag angående
de högt ställda förväntningarna på de ”nya” små reaktorer som påstås kunna lösa de flesta av kärnkraftens problem. Ända sedan 1950-talet har kärnkraftsindustrin gjort försök att bygga
mindre reaktorer för att få ner priset. Nu har det gamla konceptet dammats av och kallas för SMR. Professor M V Ramana tror att framgången blir blygsam.

Trots årtionden av forskning är konceptet till stor del oprövat. De projekt som har kommit längst har blivit mycket dyrare än planerat och har svårt att locka investerare.

Lyssna på hela inslaget, ca 20 minuter – väl värda!

https://sverigesradio.se/avsnitt/billig-karnkraft-pa-lopande-band-visionen-ifragasatts

KÄRNKRAFT I SÄFFLE  KOMMUN?

Bengt Månsson, professor i Miljö- och energisystem vid Karlstads universitet, har skrivit en utförlig debattartikel i VF den 20 mars. Regeringen har skickat ut en remiss angående deras förslag på placering av nya kärnkraftverk på fler platser i landet än hittills. Bla till Säffle kommun.
Bengt Månsson menar att den kunskapsbrist som råder idag kan orsaka dyra och farliga felbeslut i en nära framtid. Han tar upp främst två problemområden som varit helt eller delvis osynliga i debatten
de senaste året: Det säkerhetspolitiska och det ekonomiska.
Kommuner som tycker att det vore en bra idé med ett eget kärnkraftverk bör noga tänka över risker med terrorism, sabotage och eventuella krigshandlingar. En kommun bör ha beredskap för
att utrymma hela kommunen och även angränsande områden vid ett haveri, exempelvis. Statens ansvar vid ett eventuellt haveri är inte utrett. En annan risk är att kostnaderna blir större än planerat.
De företag som vill utveckla SMR tenderar att presentera glädjekalkyler.

Läs artikeln;

https://www.vf.se/2023/03/19/karnkraft-i-saffle-440ff/

GLÖM INTE ATT FÖRNYA DITT MEDLEMSKAP – ELLER BLI MEDLEM!

Var med i motståndet mot kärnkraft! Det som för några år sedan verkade otänkbart är nu verklighet. Sverige har en regering som tycks beredd att driva igenom ny kärnkraft till varje pris.
Därför behövs en lokal sammanslutning som Värmland mot Kärnkraft mer än någonsin. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och enas uteslutande kring kravet på att Sverige bör lämna kärnkraften för en äkta klimatomställning baserad på förnybar energi och långsiktig hållbarhet. Vi som lever nu har ett ansvar för vad vi lämnar över till kommande generationer.
Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro 136-8695, glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren.

Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se.
Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

Solhälsningar

Styrelsen

Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.
Adam Maxe, Fredrik Högfeldt, Gunilla Wetter, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Läs nyhetsbrevet i PDF-format här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2023/03/Nyhetsbrev-2023-03-30.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.