Artiklar

Ett urval av artiklar som har att göra med vår verksamhet.


vf

2022-01-10
Wolfgang Ranke
Insändare: Gå inte i Kärnkraftsfällan!
”I EU:s gremier pratas nu taxonomiregler. De ska ge finansiärer och investerare säkerhet om huruvida deras energiprojekt klassas som hållbara så att investeringar lönar sig och subventioner är tillåtna. Det handlar om väldigt mycket pengar.”

 

2021-10-19
Wolfgang Ranke
Debatt: Kärnkraften var och är en felutveckling
”I ett debattinlägg menar Jan Blomberg att kärnkraft behövs för en billig, säker och ren elförsörjning. Även om kärnkraften skulle bli billig eller ren – vilket den inte kan – väger dess nackdelar betydligt tyngre. Kärnkraften var och är en felutveckling, skriver debattören Wolfgang Ranke i en replik.”

 

2021-09-26
Wolfgang Ranke
Replik: Vind- och solkraft behövs
”Inget energislag är utan inverkan på miljö och klimat. Men det finns skillnader.”

 

2021-04-04
Wolfgang Ranke
Replik: Glöm kärnkraften!
”I sin insändare om vindkraftens negativa sidor (VF 22/3) hävdar signaturen LM att vindkraft orsakar mer CO2 utsläpp än kärnkraft. Detta är fel.”

 

2021-03-18
Liv Jofjell
Debatt: En kärnkraftsolycka tar aldrig slut
”Det är nu tio år sedan den största kärnkraftsolyckan i världen inträffade i Fukushima, Japan.”

 

2021-02-20
Anders Wickström
”Förnybar” är varken oklar eller vilseledande
”Svar till signaturen LM och hens insändare ’Vindkraftens effekter – del ett’, i VF 15/2.”

 

2020-01-13
Wolfgang Ranke
Farligt, onödigt och dyrtKärnkraft. Har M, KD, SD och L över huvud taget räknat?
”Nu har alltså moderaterna och kristdemokraterna sagt upp energiöverenskommelsen som de slöt 2016 med S, MP, och C . Energiöverenskommelsen innebar att Sveriges energisystem ska vara förnybart 2040 och att kärnkraft inte ska subventioneras.

 

2020-01-07
Anders Wickström
Kärnkraft i motvind
”Det är många sakfel i en insändare signerad VV den 4 januari. Det är inte branschorganisationen Svensk Vindenergi som planerar utbyggnaden av vindkraft i Sverige. Den redovisar bara vad som sker och är på gång, utifrån indata från företag i branschen. Regeringens politik på energiområdet styrs av Energiöverenskommelsen, som signerades 2016 av S, MP, C, M och KD. Den tillåter investeringar i både kärnkraft och vindkraft. Men kärnkraften ska bära sina egna kostnader.

 

2019-03-01
Wolfgang Ranke
Energirevolutionen är lönsam!
”Åtta är har gått sedan den stora kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan den 11 mars 2011. Då slogs kylningen till fyra kärnreaktorer ut efter en tsunamivåg. I tre av dem inträdde en härdsmälta som fortgår okontrollerat även idag. Stora områden är obeboeliga p g a radioaktiv strålning. Stora mängder radioaktivt vatten finns samlat i containrar och ingen vet vad man ska göra med dem. Skadan uppskattas till minst 2000 miljarder kr.

 

2017-12-06
Wolfgang Ranke
Kärnkraften kan lätt ersättas!
”I sin insändare i VF 28 november bekymrar sig Claes-Henrik Engström för att industrin, om inte kärnkraft finns kvar, kan stå utan el en kall, mörk och vindstilla vinterdag då solpaneler och vindkraftverk inte kan leverera.”
”Framtidens el kommer från förnybara källor som vatten, vind, sol och biomassa. Dit fokuseras en stor del av dagens forskning och utvecklingen är häpnadsväckande.”

 

2017-03-11
Therese Thorén
Demonstrerade mot kärnkraft

”Under lördagen hölls en manifestation mot kärnkraft i Karlstad, eftersom det då var sex år på dagen sedan den stora kärnkraftsolyckan skedde i Fukushima i Japan.”

 

2017-03-09
Ingrid Ranke

Stoppa högrisk­projektet vid Östersjön
”Så sent som i december nekade Gotland en förfrågan från ryska bolag om att få låna Slite hamn som bas för gasledningsbygget Nord Stream 2. Man hänvisade då till den förhöjda säkerhetsrisken om Ryssland får operera fritt nära svenska vatten. I Karlshamn sade man ja till samma fråga.”

 

2015-03-15
Björn Lidberg
Bort med alltihop
”I onsdags var det fyra år sedan tsunamin i Japan orsakade kärnkraftskatastrofen i Fukushima. På lördagen hölls den årliga manifestationen mot kärnkraft till dess minne i Karlstad. Det bjöds på tal, poesi och kärnkraftstårta.”

 

2014-03-14
Bernhard Kuehn &
Liv Jofjell
Tre år efter Fukushima – dags att skrota kärnkraften
”Det är nu tre år sedan kärnkraftskatastrofen i Fukushima i Japan tog sin början. Härdsmältorna pågår – ingen vet hur det egentligen ser ut inne i de förolyckade reaktorerna. Dagligen fylls tonvis med högradioaktivt kylvatten i snabbtillverkade plastcontainrar. Vad som ska hända med dem vet ingen.”

 

2012-03-12
Sven L-O Johansson
sven.johansson@vf.se
Manifestation mot kärnkraft (VF)
”Jämnt ett år efter kärnkraftshaveriet i japanska Fukushima vaknade kärnkraftsmotståndet till liv också i Värmland. Föreningen Värmland mot Kärnkraft lockade på lördagen cirka 150 personer till Soltorget i Karlstad för att lyssna på tal, skriva på namnlistor – och minska antalet kärnkraftverk i världen genom att äta upp reaktorformade (kärn)bakverk.”


gifimage

2022-07-11
Wolfgang Ranke
Kärnkraften kommer alltid vara för dyr
”Rätten till hur mycket el som helst vid varje tidpunkt på varje plats finns inte och behövs inte. Konsumenterna och företagen är klokare än så, skriver Wolfgang Ranke.”

 

2022-01-18
Lars Thunberg
Replik: Energieffektivisering istället för kärnkraft
”Om medlemmarna i Svenskt Näringsliv är så övertygade att det är en bra sak så är det väl bara att sätta igång. Ni behöver finansiering om cirka 100 miljarder, skriver Lars Thunberg.”

Svar till Anna Hedberg (NWT 20/12-2021).

 

2021-04-16
Wolfgang Ranke
Replik: Kärnkraften är en klimatbov
”Det är ingen bra idé att satsa på ett energisystem som miljömässigt blir sämre och sämre och om några decennier ohållbart, skriver Wolfgang Ranke.”

Svar till Erik Stenfors (NWT 6/4).

 

2020-09-12
Wolfgang Ranke
Replik: Små modulära reaktorer räddar inte klimatet
”I min debattartikel i NWT (2020-08-19) utvecklar jag att små modulära reaktorer (SMR) kommer att bli dyra och att det tar för lång tid tills de skulle kunna ersätta fossil energi. Dehlin och Eriksson (DE) tycker att detta betyder att neka oss själva ett verktyg på vägen mot ett fossilfritt samhälle.

 

2020-08-19
Wolfgang Ranke
Små modulära reaktorer – vad handlar det om?
”Partiledarna Nyamko Sabuni (L) och Ulf Kristersson (M) vill att Sverige inleder en ny nukleär framtid med hjälp av nya små, så kallade modulära reaktorer (SMR). Deras debattartikel i Dagens Nyheter kom lämpligt i sommarens nyhetstorka och har lyckats väcka en del uppmärksamhet. Men det verkar inte som om de båda egentligen vet vad de pratar om. Vad handlar det då om?”

 

2020-01-24
Lars Thunberg
Replik: Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta
”Politiska beslut kan inte ändra på den tekniska och kommersiella bedömningen, men politikerna kanförstås besluta om obegränsade subventioner till dessa gamla reaktorer, skriver Lars Thunberg. Svar till Lars Hjälmered och Camilla Brodin (12/1 2020).

 

2017-04-11
Liv Jofjell & Gunilla Tågmark
Finskt Beroende av Rysk Kärnkraft
”Över hela världen bedriver Rosatom denna aggressiva marknadsföring med lånegarantier för byggandet av kärnkraftverk som för lång tid skapar ett beroende av Ryssland hos de länder som ingår dessa avtal, skriver Liv Jofjell och Gunilla Tågmark.”

 

2017-03-21
Liv Jofjell
Sätt fart på energiomställningen – kärnkraften är bromsklossen
”Så länge det gamla och det nya systemet kör parallellt och det blir överproduktion, måste stöd finnas för att ett stabilt förnybart system ska kunna finnas på plats när kärnkraften går i graven, skriver Liv Jofjell.”

 

2017-03-11
Anna Sims
Atomkraft nej tack åter aktuell
”Årsdagen av kärnkraftskatastrofen i japanska Fukushima uppmärksammas återkommande med en manifestation. I centrala Karlstad hölls tal och bjöds på tårta och garanterat kärnfri energi. ”

 

2015-03-15
Smaskar i sig kärnkraftverk
”Poeten Bengt Berg och Liv Jofjell från föreningen Värmland mot kärnkraft var några av alla medverkande vid en manifestation på Soltorget på årsdagen av kärnkraftskatastrofen i Fukushima, Japan.”

 

2014-03-14
Bernhard Kuehn &
Liv Jofjell
Har vi lärt oss något efter tre år?
”Det pågår en enormt framgångsrik utveckling av teknik för förnybar energi i hela världen, även i Sverige, men trots detta försöker starka lobbygrupper driva igenom att ny kärnkraft ska få byggas, skriver Bernhard Kuehn och Liv Jofjell.”

 

2013-03-09
Stina Bergström (MP)
Manifestation mot kärnkraft (NWT)
”Igår arrangerade Värmland mot kärnkraft, tillsammans med bl a MP, V  och Socialdemokrater för fred och solidaritet, en manifestation till åminnelse av kärnkraftolyckan i Japan.”

 

2012-03-12
Ola Bjärnek
ola.bjarnek@nwt.se
http://nwt.se/karlstad/article1071069.ece


 SVT - Logga

2017-03-11
Sebastian Mårtensson
sebastian.martensson@svt.se
Protesterar mot kärnkraft – sex år efter Fukushimakatastrofen
”På dagen för sex år sedan drabbades Japan av en omfattande jordbävningen, och kärnkraftverket i Fukushima skadades så pass allvarligt att reaktorer exploderade. I dag manifesterar grupper mot kärnkraft i Karlstad.”

 

2016-03-12
maria.dahlqvist@svt.se
Aktion Mot Kärnkraft
Idag genomförde ”Föreningen Värmland mot kärnkraft” en plakataktion på Soltorget i Karlstad för att påminna om femårsdagen av kärnkraftsolyckan i Fukushima.”

 

2014-06-30
Freja Salö
freja.salo@svt.se
Partigrillen: Michael Arthursson (C)

Centerpartiets partisekreterare, Michael Arthursson, grillas av Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen, Susanna Holzer, TCO, och Liv Jofjell, Föreningen Värmland mot Kärnkraft. De tre grillarna har vardera fyra minuter på sig att försöka få svar på sina frågor.”


Sveriges Radio - Logga

2014-03-13
P4 Värmland
Eftermiddag i P4 Värmland

Hela sändningen är 166 minuter lång. Vårt inslag börjar vid 2 timmar och 17 minuter


Miljomagasinet - Logga

2014-10-24
Ingrid Ranke
Inte en lugn minut för atomindustrin
” -Lägg ner på direkten – annars smäller det. Begrips?- står det på en banderoll på antiatomlägret i Kiel. På en annan står ”Atomkraft är dödligt.” Jag vet alltså att jag har hamnat rätt när jag kommer ner på den äng där ett tältläger är på väg att byggas upp för att människor under en vecka i augusti ska kunna mötas och göra motstånd mot kärnkraft.”


Ung Press - Logga

2014-07-02
Adam Kedert
”Atomkraft? Nej tack!” – Intervju med Ingrid Ranke
”Här i Almedalen finns det ett par aktörer som argumenterar mot vissa typer av energikällor. En av dessa är ”Atomkraft? Nej tack.” Vi har intervjuat Ingrid Ranke, styrelsemedlem i föreningen Värmland mot Kärnkraft, om kampanjen.”