Artiklar

Ett urval av artiklar från framförallt våra värmländska lokaltidningar med koppling till kärnkraftsfrågan


vf

2023-12-01
Liv Jofjell, Maja Sandberg och Lars Thunberg
Vilken typ av finansiellt fiasko tänker regeringen styra emot med kärnkraften?
”Regeringen har upptäckt att marknaden aldrig kommer att bygga någon kärnkraft och låter istället skattebetalarna ta över hela det riskabla ekonomiska ansvaret, skriver Liv Jofjell, Maja Sandberg, Lars Thunberg från föreningen Värmland mot Kärnkraft.”

2022-01-10
Wolfgang Ranke
Insändare: Gå inte i Kärnkraftsfällan!
”I EU:s gremier pratas nu taxonomiregler. De ska ge finansiärer och investerare säkerhet om huruvida deras energiprojekt klassas som hållbara så att investeringar lönar sig och subventioner är tillåtna. Det handlar om väldigt mycket pengar.”

2021-10-19
Wolfgang Ranke
Debatt: Kärnkraften var och är en felutveckling
”I ett debattinlägg menar Jan Blomberg att kärnkraft behövs för en billig, säker och ren elförsörjning. Även om kärnkraften skulle bli billig eller ren – vilket den inte kan – väger dess nackdelar betydligt tyngre. Kärnkraften var och är en felutveckling, skriver debattören Wolfgang Ranke i en replik.”

2021-09-26
Wolfgang Ranke
Replik: Vind- och solkraft behövs
”Inget energislag är utan inverkan på miljö och klimat. Men det finns skillnader.”

2021-04-04
Wolfgang Ranke
Replik: Glöm kärnkraften!
”I sin insändare om vindkraftens negativa sidor (VF 22/3) hävdar signaturen LM att vindkraft orsakar mer CO2 utsläpp än kärnkraft. Detta är fel.”

2021-03-18
Liv Jofjell
Debatt: En kärnkraftsolycka tar aldrig slut
”Det är nu tio år sedan den största kärnkraftsolyckan i världen inträffade i Fukushima, Japan.”

2021-02-20
Anders Wickström
”Förnybar” är varken oklar eller vilseledande
”Svar till signaturen LM och hens insändare ’Vindkraftens effekter – del ett’, i VF 15/2.”

2020-01-13
Wolfgang Ranke
Farligt, onödigt och dyrtKärnkraft. Har M, KD, SD och L över huvud taget räknat?
”Nu har alltså moderaterna och kristdemokraterna sagt upp energiöverenskommelsen som de slöt 2016 med S, MP, och C . Energiöverenskommelsen innebar att Sveriges energisystem ska vara förnybart 2040 och att kärnkraft inte ska subventioneras.


gifimage

2024-01-07
Wolfgang Ranke
Kärnkraft – dyr och oflexibel
”När denna insändare skrivs, 5 januari, hade ny kärnkraft kunnat vara lönsam. Det är kallt i hela landet, det blåser inte så mycket och snö ligger på solpanelerna. Spotpriset för el toppar vid 7 kr 38 öre, genomsnittspriset är 2 kr 72 öre. När den här insändaren trycks har vi förmodligen redan glömt dessa priser. Det ska bli mycket varmare nästa vecka.”

2023-11-15
Liv Jofjell, Maja Sandberg och Lars Thunberg
Ett myrsteg mot ny kärnkraft i Sverige?
”Av 23 kommuner tillstyrker bara fyra. 15 remissinstanser avstyrker lagändringen, skriver Liv Jofjell, Maja Sandberg och Lars Thunberg.”

2022-07-11
Wolfgang Ranke
Kärnkraften kommer alltid vara för dyr
”Rätten till hur mycket el som helst vid varje tidpunkt på varje plats finns inte och behövs inte. Konsumenterna och företagen är klokare än så, skriver Wolfgang Ranke.”

2022-01-18
Lars Thunberg
Replik: Energieffektivisering istället för kärnkraft
”Om medlemmarna i Svenskt Näringsliv är så övertygade att det är en bra sak så är det väl bara att sätta igång. Ni behöver finansiering om cirka 100 miljarder, skriver Lars Thunberg.”

Svar till Anna Hedberg (NWT 20/12-2021).


 

 SVT - Logga

2017-03-11
Sebastian Mårtensson
sebastian.martensson@svt.se
Protesterar mot kärnkraft – sex år efter Fukushimakatastrofen
”På dagen för sex år sedan drabbades Japan av en omfattande jordbävningen, och kärnkraftverket i Fukushima skadades så pass allvarligt att reaktorer exploderade. I dag manifesterar grupper mot kärnkraft i Karlstad.”

2016-03-12
maria.dahlqvist@svt.se
Aktion Mot Kärnkraft
Idag genomförde ”Föreningen Värmland mot kärnkraft” en plakataktion på Soltorget i Karlstad för att påminna om femårsdagen av kärnkraftsolyckan i Fukushima.”

2014-06-30
Freja Salö
freja.salo@svt.se
Partigrillen: Michael Arthursson (C)

Centerpartiets partisekreterare, Michael Arthursson, grillas av Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen, Susanna Holzer, TCO, och Liv Jofjell, Föreningen Värmland mot Kärnkraft. De tre grillarna har vardera fyra minuter på sig att försöka få svar på sina frågor.”


Miljomagasinet - Logga

2014-10-24
Ingrid Ranke
Inte en lugn minut för atomindustrin
” -Lägg ner på direkten – annars smäller det. Begrips?- står det på en banderoll på antiatomlägret i Kiel. På en annan står ”Atomkraft är dödligt.” Jag vet alltså att jag har hamnat rätt när jag kommer ner på den äng där ett tältläger är på väg att byggas upp för att människor under en vecka i augusti ska kunna mötas och göra motstånd mot kärnkraft.”


Ung Press - Logga

2014-07-02
Adam Kedert
”Atomkraft? Nej tack!” – Intervju med Ingrid Ranke
”Här i Almedalen finns det ett par aktörer som argumenterar mot vissa typer av energikällor. En av dessa är ”Atomkraft? Nej tack.” Vi har intervjuat Ingrid Ranke, styrelsemedlem i föreningen Värmland mot Kärnkraft, om kampanjen.”