Therese Uddenfeldt om sin kritikerrosade nya bok.
Lördag 6 maj kl. 15.00. Café Gjuteriet, Verkstadsgatan 1, Karlstad
Arrangörer: Karlstads Bokcafé, Naturskyddsföreningen, Värmland mot Kärnkraft
Människans utvinning och användning av energi är komplex. Att vår förening efter Fukushima valt att fokusera på kärnkraften, dess följder och möjligheter att ersättas med förnybart, betyder inte att vi tycker att andra aspekter är oviktiga. Alla anar nog att olja (och även kol) kan komma att ta slut någon gång. Det är svårare att tänka att vi måste sluta att använda det långt innan dess – om jorden ska fortsätta att ha ett klimat som gör den beboelig. Lördag den 6 maj bjuder vi tillsammans med andra aktörer i Karlstad in till samtal och diskussion kring en ytterst viktig bok:
Ur recension av Sam Sundberg i SvD:
1900-talet var en brakfest av framsteg och tillväxt. Men när världens fossila tillgångar sinar hotar en förödande baksmälla. Therese Uddenfeldt har skrivit en vacker och häpnadsväckande bok – som drar ner byxorna på vårt oljeberoende samhälle.
Det är en spännande, pedagogisk och djupt oroande historia om jordens rikedomar, fysikens orubbliga lagar och människans högmod.
Det har uppstått ett glapp mellan våra ekonomiska fantasier och vår fysiska verklighet. Å ena sidan drömmar om mänskligt arbete, kapital och innovation som drivkraft för den eviga tillväxten. Å andra sidan världens ändliga naturresurser, som förbrukas i våldsamt tempo.
’Att erkänna peak oil, är att erkänna människans impotens. Att tillstå att allt faktiskt inte är möjligt. Därför gör det så ont att inse något som egentligen är trivialt: ändliga resurser sinar’, skriver hon. Vi är alla medskyldiga till de glupande, kortsiktiga excesserna, och till den allmänna oviljan att inse vart kurvorna pekar. Just därför är ”Gratislunchen” mer än en imponerande reportagebok – den är nödvändig läsning för den som vill möta planetens och mänsklighetens utmaningar med öppna ögon.