Nyhetsbrev 2020-09-13

ÅRSMÖTE!
TORSDAG DEN 1e OKTOBER KL. 18.
Studiefrämjandet, Gjuteriet, Rum 216. Verkstadsgatan 1, Karlstad.

Det blir sedvanliga årsmötesförhandlingar, som kommer att klaras av snabbt. De avgående styrelsemedlemmarna har alla tackat ja till att fortsätta, så ingen behöver riskera övertalningsförsök. Däremot är det mycket välkommet om du skulle ha lust att vara med – det finns plats för fler. VmK bjuder på fika och vi diskuterar vilka frågor som är aktuella och vad vi kan göra konkret. 2001 är det 10 år sedan haveriet i Fukushima. Vår förening fyller därmed också 10 år. Filmaren Maj Wechselmann har gjort en ny film: ”Atomen i mänsklighetens tjänst?” Den tar bl a upp kopplingen mellan kärnvapen och kärnkraft från Hiroshima till vår tid. Vissa svenska partier kräver oförtrutet ny kärnkraft. Och i Bottenviken kämpar man mot Rosatoms planerade bygge på finska sidan. Givetvis blir mötet så coronasäkert som vi kan, med uppmärksamhet på avstånd. Om du har förkylningssymptom ber vi dig stanna hemma.

Välkommen även om du (ännu) inte är medlem, du har inte rösträtt men kan för övrigt bidra med din mening.

Små Modulära Reaktorer (SMR) populariseras

När stora reaktorer har visat sig för dyra och ta för lång tid för att någon ska vilja bygga dem, har kärnkraftsförespråkarna vänt sina förhoppningar mot SMR, som förväntas uppfylla alla löften som de stora inte har gjort. Det vill säga vara säkra och billiga. Fortfarande finns de bara på ritbordet och hela avfallsfrågan undviks som vanligt i diskussionen. Wolfgang Ranke har bemött Sveriges Kärntekniska sällskap i NWT:

https://www.nwt.se/2020/08/19/sma-modulara-reaktorer-vad-handlar-det-om/?
https://www.nwt.se/2020/09/12/replik-sma-modulara-reaktorer-raddar-inte-klimatet/

ABSOLUT SÄKERT SLUTFÖRVAR – ETT ABSOLUT KRAV

Frågan om att tillåta SKB att bygga ett förvar för utbränt kärnbränsle i Forsmark bereds just nu på Miljödepartementet för att regeringen ska kunna fatta beslut längre fram. I Uppsala Nya Tidning debatterade i somras Liberalerna för att regeringen snabbt ska säga ja, med motiveringen att det nu är ett bra läge att ”släppa loss” tiotals miljarder kronor från kärnavfallsfonden när Sveriges ekonomi behöver hämta sig efter coronakrisen. Miljörörelsernas Kärnavfallsgranskning, MKG, kritiserar debattörernas bristande intresse för långsiktig säkerhet, vilket faktiskt är vad ett slutförvar enbart bör handla om. Miljödomstolen avslog ju ansökan om slutförvar på grund av att det inte finns några vetenskapliga belägg för att koppar är ett tillräckligt säkert kapselmaterial för det högradioaktiva kärnbränslet. Läs gärna MKGs argumentation här:

http://mkg.se/mkg-ger-en-replik-i-unt-om-det-planerade-k-rnbr-nslef-rvaret?

I vårt remissvar i juni ställer VmK kravet att inget slutförvar får tillåtas innan det är absolut säkert att det också kan hållas säkert i de 100 000 år som är nödvändigt.

ENGAGERA DIG I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT

Vi är den kärnkraftskritiska rösten från Värmland. Vi behöver fler som hjälps åt och hörs, när kärnkraftsförespråkarna försöker försena den omställning som är nödvändig för att hejda klimatförändringarna.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro, glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se. Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande och ett stöd för en framtid utan dyr, farlig och onödig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Läs nyhetsbrevet i PDF-form här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2020/09/Nyhetsbrev-2020-09-13.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.