SÖNDAG 25 FEBRUARI KL 14 PÅ GJUTERIET – Nyhetsbrev 2024-02-06

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se
www.varmlandmotkarnkraft.se
www.facebook.com/groups/fkrkd/

Bankgiro 136-8695, Swish 123 630 61 79

2024-02-06

Hej kärnkraftsmotståndare,

Nu är det äntligen full fart på debatten om att bygga ny kärnkraft i Sverige. Efter att Vattenfall meddelat att ny kärnkraft inte bara blir dyr utan JÄTTEDYR, har media hakat på och skickat ut sina journalister att ta reda på hur det ligger till. Dessa upptäcker nu att andra länders kärnkraftssatsningar har blivit ekonomiska katastrofer, att priset för kärnkraftsel blir över en krona per kWh medan ex.vis vindkraft på land levererar för 35 öre per kWh. (SVT-nyheter 25 januari). Redan 2013 blev förnybar el billigare än kärnkraft, sedan dess har spannet bara fortsatt att vidgas. Detta har varit allmänt tillgängliga uppgifter. VmK, miljörörelser och forskare har visat på detta sedan dess. Liksom det internationella energiorganet IEA. Man kan bara fråga sig vilka rådgivare Tidöpartierna har använt sig av när de med sådan övertygelse lovade att ny kärnkraft skulle ge billig el till folket!

Farlig, dyr och onödig! Den 9 mars uppmärksammar vi 13-årsdagen av kärnkraftskatastrofen i Fukushima i Japan. Olyckan är inte historia utan en reell verklighet än idag. Den fortsätter dag ut och dag in med radioaktiva utsläpp till land och vatten och med en härdsmälta som inte ens en robot kan närma sig. Kostnaderna för saneringen beräknas nu till 7 000 miljarder svenska kronor. En evig påminnelse om kärnkraftens risker.

Som vanligt manifesterar vi vid Frödingstatyn intill Stora Torget i Karlstad och du och dina vänner är välkomna att vara med. Innan dess:

Varför är kärnkraften så dyr? – För att den är farlig och alltid måste säkras upp mer och mer!
Vi spånar fram de slagfärdigaste argumenten och de fyndigaste texterna och plakaten. Hur når vi ut så brett som möjligt? Kom med dina idéer. VmK bjuder på fika.

Att satsa på mer kärnkraft är en farlig återvändsgränd. Det skriver de tidigare centerpartistiska riksdagsledamöterna Sven Bergström Trolin och Håkan Larsson.

”De ledande industriföreträdarna lovar generöst att industrin också kan vara med och betala. Det lär behövas. Världen över har ny kärnkraft visat sig bli en minst sagt dyr affär. Att driva fram ny svensk kärnkraft med så usla ekonomiska kalkyler torde kräva en planekonomi som borde höra historien till…”

https://www.altinget.se/artikel/saa-dyrt-med-ny-svensk-karnkraft-att-det-lar-krava-planekonomi?fbclid

I SVTs Rapport den 25 januari är energiminister Ebba Busch dock inte bekymrad över de höga kostnaderna för den nya kärnkraft som hon och regeringen vill bygga. Borta är talet om den billiga el vi ska få och de fula stålskogarna som ska bort. Steg för steg lirkar hon sig bort från sitt tidigare påstående att bara kärnkraft kan ge stabil el. Nu är vindkraften välkommen och kan räkna med statligt stöd om företagen utvecklar lagringsmöjligheter och bidrar till att stabilisera nätet. Lyssna på klippet – tar bara en minut!

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ebba-busch-inte-oroad-over-bedomning-om-dyrare-karnkraft

Staffan Laestadius diskuterar i sina böcker hur den gröna omställningen i praktiken kan genomföras. Han lovar inget enkelt men visar hur, för att citera den senaste bokens baksidetext, ”den postfossila morgondagen kan och måste byggas här och nu med teknik som redan finns runt omkring oss”. Och där är kärnkraft bara ett hinder.

Nytt år – ny medlemsavgift – men den är densamma som tidigare.

Nu är det verkligen dags att steppa upp motståndet mot kärnkraft! Sverige har en regering som tycks beredd att offra klimatmål, förnybar energi och ekonomi för att driva igenom ny kärnkraft till varje pris.

Därför behövs en lokal sammanslutning som Värmland mot Kärnkraft mer än någonsin. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och enas uteslutande kring kravet på att Sverige bör lämna kärnkraften för en äkta klimatomställning baserad på förnybar energi och långsiktig hållbarhet. Vår första prioritering är att ingen ny kärnkraft ska få byggas. Vi som lever nu har ett ansvar för vad vi lämnar över till kommande generationer.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro 136-8695, eller Swish 123 630 61 79. Glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se. Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

Solhälsningar
Styrelsen
Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.
Adam Maxe, Anders Grahn, Asso Zand, Britta Lödén, Fredrik Högfeldt, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Läs nyhetsbrevet i PDF-format här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2024/02/Nyhetsbrev-2024-02-06.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.