VAR MED VmK PÅ TORGET I KARLSTAD : LÖRDAG 18 MAJ KL 11 – 14!

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se
www.varmlandmotkarnkraft.se
www.facebook.com/groups/fkrkd/
Bankgiro
136-8695,
Swish 123 630 61 79

2024-05-08

Hej!

Har ni märkt att det inte längre kommer några nyheter om all den kärnkraft som är på gång att byggas i Sverige? I stället börjar insikten att sippra in, både hos politiker och de tidigare entusiasterna, att ny kärnkraft blir otroligt dyr, att det till och med kan hända att det inte blir någon. Ett faktum som varit allmänt känt i minst tio år, men som nu har nått ända upp till regeringen, som verkligen har fått huvudbry. Det blir spännande att se hur de ska klara sig ur fällan de satt sig själva i. (https://www.aftonbladet.se/ledare/a/AP8VEx/kristerssons-karnkraft-lar-aldrig-bli-verklighet?)

Hur ska man kunna lova billig el om 15 år (tidigast) när reaktorn kostar minst 100 miljarder och dessutom behöver subventioneras med 5 miljarder om året bara för driften?

Tydligt är att fokus har skiftat från marknaden till skattebetalarna – det är vad regeringen och exempelvis Svenskt Näringsliv nu föreslår.

Kom till torget i Karlstad, ta en fika och samtala om vad detta kan betyda!

INGA KÄRNVAPEN PÅ SVENSK MARK!

VmK är en liten förening och vi har mest engagerat oss i frågan om kärnkraften som en energikälla som vi anser är farlig, dyr och ett onödigt hot mot oss och efterföljande generationer. Men kärnkraft är också en viktig förutsättningen för tillverkning av kärnvapen, vilket man kanske inte så ofta tänker på. Tekniken för att anrika uran till kärnvapen är samma som att anrika till kärnkraft. Civil kärnkraft tillhandahåller utbildning, kompetens och leveranskedjor för militära nukleära ändamål. Militärbudgetar stöttar kärnkraften. Därför är kärnvapenländerna Ryssland, Kina, USA, Frankrike och
Storbritannien mest pådrivande för att utveckla och bygga ny kärnkraft. Det brittiska försvarsministeriet har varit öppet med att deras militära atomprogram skulle bli obetalbart om den civila kärnkraften skulle fasas ut. Frankrikes president Macron har sagt;
”Utan kärnkraft inga kärnvapen, utan kärnvapen ingen kärnkraft.”

Och nu har frågan om kärnvapen plötsligt även blivit aktuell i Sverige!

”Svenska läkare mot kärnvapen”, (en gren av IPPNW, som fått Nobels fredspris) har initierat en namninsamling och skriver så här på sin hemsida;

”Beslutet om Nato är redan taget. Oavsett vad vi tycker om det är det inget vi kan påverka. Men ett viktigt beslut finns kvar att ta. Alla övriga nordiska länder är med i Nato men har aktivt valt att inte ha
kärnvapen stationerade på sina territorium.

I Sverige har vi inte gjort det valet. Än. Därför är din röst viktig och behövs nu.
Skriv under namninsamlingen och kräv skriftliga garantier om att kärnvapen inte placeras på svenskt territorium!”
https://action.wemove.eu/sign/2024-3-inga-karnvapen-pa-svenskt-territorium-SV?

FÖRNYA DITT MEDLEMSKAP – ELLER BLI NY MEDLEM I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT!

Nu är det verkligen dags att steppa upp motståndet mot kärnkraft!
Sverige har en regering som tycks beredd att offra klimatmål, förnybar energi och ekonomi för att driva igenom ny kärnkraft till varje pris. Därför behövs en lokal sammanslutning som Värmland mot Kärnkraft mer än någonsin. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och enas uteslutande kring kravet på att Sverige bör lämna kärnkraften för en äkta klimatomställning baserad på förnybar energi och långsiktig hållbarhet. Vår första prioritering är att ingen ny kärnkraft ska få byggas. Vi som lever nu har ett ansvar för vad vi lämnar över till kommande generationer.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro 136-8695, eller Swish 123 630 61 79.
Glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se.
Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

Solhälsningar
Styrelsen
Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.
Adam Maxe, Anders Grahn, Asso Zand, Britta Lödén, Fredrik Högfeldt, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Vill du läsa nyhetsbrevet i PDF-format? Klicka på länken nedan;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2024/05/Nyhetsbrev-2024-05-09.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.