Nyhetsbrev 2019-10-07

VÄRMLAND MOT
KÄRNKRAFT PÅ STAN
LÖRDAG DEN 12 OKTOBER
KL 11 – 14
Korsningen Tingvallagatan – Västra Torggatan, Karlstad.

Klimatdebatten är het och vi vill förtydliga att kärnkraft är den sämsta lösningen för att rädda klimatet. Dyrast, långsammast, oflexibel, fortsatt riskabel och med olösta avfallsproblem. Kom till torget, samtala om den senaste utvecklingen på energiområdet.


FIKATRÄFF MED VmK
LÖRDAG DEN 26 OKTOBER KL 13

PÅ BIBLIOTEKET, plan 2, Västra Torggatan 26, KARLSTAD.


Alla välkomna. Vi fortsätter diskussionen om vad den snabba utvecklingen av förnybar energi betyder för avvecklingen av kärnkraften. VmK bjuder på fika.


NY RAPPORT VISAR ATT
KÄRNKRAFTEN ÄR PÅ VÄG UT


I september kom årets upplaga av World Nuclear Industry Status Report, en oberoende granskning av världens civila kärnkraft. Kostnaderna för det fåtal nya kärnkraftverk som är under byggnation stiger oavbrutet, men nu blir även gamla reaktorer olönsamma när de konkurreras ut av allt billigare sol- och vindkraft. Rapporten gör även en intressant ekonomisk kalkyl: Bäst klimatnytta, där så mycket CO2 som möjligt ska kunna minskas till lägsta möjliga kostnad på kortast möjliga tid, skulle kunna fås genom att stänga äldre kärnkraftverk, använda de insparade driftskostnaderna till att bygga ut förnybar energi och därmed ersätta kolet. En intressant tanke – kanske blir den verklighet framöver!

I en artikel från KTH menar professor Lennart Söder att frågan i opinionsundersökningar om folk vill ha kärnkraft i stället borde formuleras: ”Hur mycket är du beredd att betala extra för att få el från kärnkraft i stället för vindkraft?” Läs hela artikeln;

https://www.kth.se/aktuellt/nyheter/ny-vindkraft-billigare-an-ny-karnkraft-1.922565?fbclid=IwAR1QjjxRd9cPJ5mPTbrRiS2DH4r9ORYnjQsj_kMpNHkJpoqM6TYmVqGG9tQ

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.