Nyhetsbrev 2024-06-07

LÅT EU-VALET BLI ETT VAL FÖR KLIMAT OCH MILJÖ!

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se
www.varmlandmotkarnkraft.se
www.facebook.com/groups/fkrkd/

Bankgiro 136-8695, Swish 123 630 61 79

2024-06-07

Hej,

Rösta för klimat och miljö i EU-valet på söndag! Om du inte redan har gjort det, förstås. När det gäller kärnkraften driver de svenska EU-parlamentarikerna samma politik som deras partier gör i Sverige. SD, M, KD och L vill att EU ska underlätta för kärnkraft. S, MP och V föredrar i varierande grad satsningar på förnybart och vill inte subventionera kärnkraft.

Våra svenska liberaler kommer med ett intressant utspel. De vill att EU ska förbjuda länder att stänga ”fungerande” kärnkraftverk. Det är naturligtvis ett lättsamt sätt att definiera ordet ”fungerande.” EU är fullt med gamla ”fungerande” kärnkraftverk (de flesta byggda på 1970 – 1980-talet). Fungerar gör de tills den dag de av någon anledning inte gör det. När de byggdes beräknade man att de skulle kunna drivas i 40 år. Nu rustas de om för både längre driftstid och högre effekt. Samtidigt pekar både miljörörelser och statliga kontrollmyndigheter på risker som materialtrötthet, dåligt kompatibla komponenter och inte minst politiskt tryck på bekostnad av säkerheten. Vem ska avgöra om ett kärnkraftverk är fungerande?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OobGv1/l-vill-stoppa-karnkraftsnedlaggningar-i-eu

DEN DOLDA JAKTEN PÅ SVENSKT URAN

Sedan 2018 har det varit förbjudet att söka efter eller bryta uran i Sverige, men regeringen vill häva förbudet. I väntan på beslut pågår sedan flera år en jakt på svenskt uran över hela landet.

Bolagen säger sig vara ute i andra ärenden, men döljer inte heller att fyndigheterna tycks vara enorma. Att halterna av uran är förhållandevis låga har gett invånarna på de utpekade orterna förhoppningen att inga företag ska finna brytning lönsam, men när man nu kan kombinera brytning av andra intressanta ämnen som vanadin, molybden, nickel och zink har intresset blossat upp igen.

Det handlar om gigantiska dagbrott som ingen längre kan bo i närheten av och som hotar vattenförsörjningen för hundratusentals människor. Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Natur har ett bra reportage om läget för människorna som bor i jämtländska Oviken: https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/den-dolda-jakten-pa-svenskt-uran/

FÖRNYA DITT MEDLEMSKAP – ELLER BLI NY MEDLEM I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT!

Nu är det verkligen dags att steppa upp motståndet mot kärnkraft!

Sverige har en regering som tycks beredd att offra klimatmål, förnybar energi och ekonomi för att driva igenom ny kärnkraft till varje pris.
Därför behövs en lokal sammanslutning som Värmland mot Kärnkraft mer än någonsin. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och enas uteslutande kring kravet på att Sverige bör lämna kärnkraften för en äkta klimatomställning baserad på förnybar energi och långsiktig hållbarhet. Vår första prioritering är att ingen ny kärnkraft ska få byggas. Vi som lever nu har ett ansvar för vad vi lämnar över till kommande generationer.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro 136-8695, eller Swish 123 630 61 79.

Glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se.
Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft.
Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

Solhälsningar
Styrelsen

Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.

Adam Maxe, Anders Grahn, Asso Zand, Britta Lödén, Fredrik Högfeldt, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Vill du läsa nyhetsbrevet i PDF-format? Klicka här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2024/06/Nyhetsbrev-2024-06-07.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.