Nyhetsbrev 2021-03-05

TORSDAG 11 MARS kl 16 – 18: VAR MED OCH UPPMÄRKSAMMA TIO ÅR FUKUSHIMA

Värmland mot Kärnkraft

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se
www.varmlandmotkarnkraft.se
www.facebook.com/groups/fkrkd/

Bankgiro 136-8695

2021-03-05

Hej kärnkraftsmotståndare,

FUKUSHIMA 10 ÅR

Corona- anpassad sko-manifestation

TORSDAG DEN 11 MARS KL 16 – 18

VID FRÖDINGSTATYN I KARLSTAD

Ta med dig ett eller flera par skor, helst lite innan kl 16, och låt dem manifestera i ditt ställe. VmK ställer upp flaggor och plakat, ställ gärna dit ett eget plakat. Lägg en lapp med ditt namn i skorna och ta med dem hem igen!

EN KÄRNKRAFTSOLYCKA TAR ALDRIG SLUT


En viktig påminnelse nu när plötsligt så många börjar vurma för mer kärnkraft. Den 11 mars 2011 inträffade en tsunami utanför Japans östkust. Sedan dess pågår världens allvarligaste kärnkraftsolycka. Förutom fruktansvärda omedelbara konsekvenser, slog tsunamin ut elektriciteten till kylningen av Fukushima Daiichis tre kärnkraftsreaktorer, vilket ledde till härdsmältor. Stora mängder radioaktivitet kom ut i luften. Lyckligtvis blåste vindarna ut över havet, så att 20-miljonerstaden Tokyo undgick att behöva evakueras. Men 150 000 har tvingats lämna sina hem och otaliga kämpar fortfarande för att få företaget Tepco att betala skadestånd. I ett slag stängde Japan alla sina över 50 reaktorer. Bara 9 har startats igen. Efter 10 år har härdsmältorna inte kunnat hävas och det går fortfarande inte att ta reda på hur det ser ut inne i reaktorn. Det vatten som ständigt pumpas in för att kyla härdsmältorna är starkt radioaktivt och förvaras i gigantiska tankar som ständigt blir fler och kräver allt större ytor. Nu talar regeringen om att släppa ut detta vatten i havet, en dödsstöt för fisket, vilket orsakat stora protester.

I Sverige och Europa har olyckan bland annat lett till kravet att alla reaktorer måste ha separat nödkylning, vilket i sin tur föranledde Vattenfall att stänga Ringhals 1 och 2 på grund av kostnaderna. Tyskland, Schweiz och Österrike beslöt att avveckla all kärnkraft. Läs mer:

https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/efter-hardsmaltan-i-fukushima/

KAN RIKSDAGEN RÖSTA OM IFALL KOPPAR HÅLLER I 100 000 ÅR?

2018 avslog Mark- och miljödomstolen SKBs ansökan om slutförvar för använt kärnbränsle, eftersom forskare menar att det inte kan bevisas att koppar verkligen kan hålla det högradioaktiva avfallet säkert, inte ens i 100 år. Nu kräver M, KD, L och SD att riksdagen ska rösta för att regeringen ska skynda på med ett godkännande. De tycker alltså att riksdagen kan besluta att en inneslutning av järn och koppar håller i 100000 år, trots att det inte finns forskning som styrker det och prover som lagrats i bergrum under förhållanden som ska likna dem i slutförvaret, visar sig börja rosta redan efter 20 år.

https://www.nyteknik.se/opinion/debatten-om-slutforvaret-bor-handla-om-de-tekniska-kraven-inte-mellanlager-7010458

BLI MEDLEM I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT!

Ett nytt år har börjat, förhoppningsvis med fler möjligheter till aktiviteter än det föregående. Vi hoppas du vill fortsätta att vara medlem, eller att bli ny om du inte är det. Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro, glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se. Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande för att förhindra att vi skapar en miljöskuld som vi lägger på kommande generationer, i form av dyr och farlig kärnkraft. 

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Vill du inte ha nyhetsbrevet, skriv ett mejl, så tar vi bort dig från listan.

Solhälsningar i ljusare tider.
Mvh//
Styrelsen

Läs Nyhetsbrevet i PDF-format här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2021/03/Nyhetsbrev-2021-03-05.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.