Nyhetsbrev 2019-05-23

EU-VAL. ANVÄND DIN RÖST FÖR KLIMAT OCH MILJÖ 

2019-05-20

Hej Kärnkraftsmotståndare!

EU-valet närmar sig och det är tydligt att vissa partier försöker flytta fokus från omedelbara åtgärder för att rädda klimatet till att propagera för mer kärnkraft. Mänskligheten kommer att ha nog av problem med klimatförändringar, artutrotning och plast – hur kan någon tänka på att skapa ännu fler risker och ännu mer radioaktivt avfall?

Nu tar vi ansvar och röstar för klimat och miljö på söndag!

DE NYVAKNA KÄRNKRAFTSFÖRESPRÅKARNA FÅR MOTHUGG

Läsvärd artikel av Göran Bryntse, ordförande i SERO (Sveriges Energiföreningars Riksorganisation) i Ny Teknik, som visar att kärnkraften inte kan rädda klimatet. Tvärtom – en utbyggnad av kärnkraften skulle öppna upp ett omättligt slukhål där investeringar och tid skulle försvinna. Investeringar och tid som behövs i klimatomställningen för att snabbt ersätta fossil energi med förnybar energi!

https://www.nyteknik.se/opinion/moderat-klavertramp-om-klimat-och-karnkraft-6959347?fbclid=IwAR2UZ64GHviW9O_M7QS6LD6h7YA3LfR0qU_ggCWRqdAzKjZr_I9qG_LOfzw

Även VmK har varit med och debatterat i lokalpressen. Liv Jofjell svarade moderaternas Tomas Tobé i NWT nyligen. Om utsläppen enligt FNs klimatpanel ska minska med 58% till 2030, kan ny kärnkraft inte bidra med en enda procent, eftersom det tar i genomsnitt 19 år från planering till start om man vill bygga nytt. https://www.nwt.se/2019/05/08/replik-varken-smart-eller-klimatsmart

RINGHALS 1 OCH 2 KAN INTE KÖRAS VIDARE SÄGER VD

Ringhals vd Björn Linde bemöter i Göteborgsposten dem som säger sig vilja ”rädda” Ringhals. Besluten att stänga Ringhals 1 och 2 står fast säger han. Bland annat har bottenplattan i reaktor 2 rostskador och nödvändiga investeringar i säkerheten kostar för mycket.

KRITIKERROSAD FILM OM TJERNOBYL

En ironi är att kärnkraften har blivit aktuell i svensk politik igen, samtidigt som dramaserien ”Chernobyl”, med bl a Stellan Skarsgård, kan ses på HBO-Nordic.  Finns det ett samband här – är Tjernobylolyckan 1986 fortfarande aktuell?

Lyssna på ett sakkunnigt samtal med kultredaktionens och radions tidigare Rysslandskorrespondent Fredrik Wadström och Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=7221652

FRIDAYS FOR FUTURE DEN 24 MAJ

Fredag den 24 maj blir det åter stora skolstrejker och klimatmanifestationer över hela världen. I Karlstad från kl 12 till kl 15 på Stora Torget.

ENGAGERA DIG I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT

Vi vill fortsätta vara den kärnkraftskritiska rösten från Värmland. Vi behöver fler som hjälps åt och hörs, nu när kärnkraftsförespråkarna laddar!

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro, glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren – Om du är ny medlem – skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se, om du är ny medlem. Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande och ett stöd för en framtid utan dyr, farlig och onödig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

Läs nyhetsbrevet i PDF-format här.

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.