Nyhetsbrev 2020-08-13

SÄG NEJ TILL NY KÄRNKRAFT!

Värmland mot Kärnkraft

kontakt@varmlandmotkarnkraft.se
www.varmlandmotkarnkraft.se 
www.facebook.com/groups/fkrkd/

Bankgiro 136-8695

2020-08-13

Hej kärnkraftsmotståndare,

Föreningen Värmland mot Kärnkraft har haft sommar- och coronaledigt. Men nu är det dags att ta nya tag.

I början av juni hade föreningen ett medlemsmöte ute i det fria i museieparken i Karlstad. 8 personer deltog. Den omedelbara anledningen var att skriva ett remissinlägg till regeringen angående slutförvaret av använt kärnbränsle. Frågan ligger på regeringens bord efter att företaget SKB fått avslag i Mark- och miljödomstolen våren 2018. Miljörörelsens organisationer för att granska processen om slutförvar (MKG och Milkas) har lämnat in sina expertutlåtanden och vi ville understödja dessa. Vårt utlåtande finns som pdf-bilaga. Den som vill läsa mer kan klicka på länken här:

http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/slutforvaret-av-karnavfall-fortfarande-osakert-menar-forskare/

SMR – Små Modulära Reaktorer

Eftersom det börjar stå klart att gamla kärnkraftverk har ett slutdatum och att nya är för dyra att bygga, har kärnkraftsvännerna hittat ett nytt favoritobjekt: SMR. Idén är att små, serietillverkade kärnkraftverk ska kunna byggas nära samhällen och kunna leverera både el och fjärrvärme. Bland annat slog partiledarna för M och L ett slag för dessa på DN-debatt i juli. Men dessa små kärnkraftverk finns hittills bara på ritbordet och skulle ha liknande problem med säkerhet, kostnader och slutförvar som traditionella. Debatten är igång även i Värmland, bland annat i Värmlands Folkblad:

https://www.vf.se/2020/07/29/sag-nej-till-ny-karnkraft/ och senast: https://www.vf.se/2020/08/14/atomkraft-nej-tack/ och https://www.vf.se/2020/08/14/el-fran-sol-vind-och-vatten-kan-radda-planeten/

NWT däremot förespråkar den ”nya” kärnkraften på ledarplats, och har i skrivande stund ännu inte tagit in en kritisk debattartikel från VmK. Men håll utkik, kanske kommer den.

VARFÖR VAR DET ELBRIST I SLUTET AV JUNI?

Den 25 juni fick det fossileldade kraftverket i Karlshamn köras i sommarvärmen när vindkraftsproduktionen var låg. Flera debattörer passade på att lägga skulden för detta på att den planeringsbara kärnkraften vid Ringhals 1 och 2 hade stängts i ”förtid” och att den väderberoende energin inte kunde leverera.

Men vad var det egentligen som hände denna dag? Lennart Söder, professor i elkraftsystem vid KTH förklarar:

Jo, flera av reaktorerna hade tekniska problem som tvingade fram reducerad effekt:

  • Forsmark 2: Oplanerat nödvändigt underhåll av en generator efter oförutsedda problem.
  • Forsmark 3: Bränsleläckage som medförde att man stängde verket.
  • Ringhals 4: Oplanerat underhåll, gick på knappt halv effekt på grund av problem med en av generatorerna och byte av en rotor.
  • Ringhals 3: Skulle ha startat efter årlig avställning, men stod fortfarande stilla.

Kärnkraften var alltså inte så ”planerbar” som många hade räknat med. Enligt Svenska kraftnät berodde förlängda revisioner inte bara på låga elpriser utan också på corona, vilket man knappast kan känna till i förväg. Läs hela artikeln:

https://www.altinget.se/artikel/kth-professor-viktigt-att-forstaa-bakgrunden-innan-man-drar-slutsatser?

ENGAGERA DIG I VÄRMLAND MOT KÄRNKRAFT

Vi är den kärnkraftskritiska rösten från Värmland. Vi behöver fler som hjälps åt och hörs, när kärnkraftsförespråkarna försöker försena den omställning som är nödvändig för att hejda klimatförändringarna.

Tack alla som har förnyat medlemskapet och vi hoppas att du vill ta steget och bli ny medlem om du inte är det.

Medlemskap i Föreningen Värmland mot Kärnkraft kostar 100 kr, för studerande 50 kr. Betala till föreningens bankgiro, glöm inte att skriva ditt namn i meddelanderutan till mottagaren. Om du är ny medlem: skicka ett mejl med din adress och ditt telefonnummer till kontakt@varmlandmotkarnkraft.se. Ditt medlemskap är ett viktigt personligt ställningstagande och ett stöd för en framtid utan dyr, farlig och onödig kärnkraft.

Föreningen Värmland mot Kärnkraft följer regler för datasäkerhet och lämnar inte ut dina kontaktuppgifter till någon annan, vare sig företag, organisation eller privatperson.

 Solhälsningar

Styrelsen

Liv Jofjell ordf. tel. 073-569 44 55.

Adam Maxe, Gunilla Wetter, Helga Braathen och Ingrid Ranke.

Läs Nyhetsbrevet i sin helhet här;
http://varmlandmotkarnkraft.se/wp-content/uploads/2020/08/Nyhetsbrev-2020-08-13.pdf

Inläggsförfattare: Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.